Praha Jeruzalém

Netanjahu ve středu oznámil, že bude žádat o imunitu izraelského parlamentu. Tuto žádost Knesset rozhodne, až po vytvoření vládní koalice po březnových volbách.

Od: World Israel News a AP, 1. ledna 2020

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu uvedl, že požádá Knesset, aby mu udělil imunitu před obviněními z korupce. To je krok, který odkládá soud o několik měsíců, protože parlament nemůže vydat rozhodnutí, dokud nebude vytvořena nová vláda.

Netanjahuovo oznámení znamená, že jakýkoli soud bude pozastaven až do doby po březnových volbách, kdy doufá, že vytvoří většinovou koalici, která by mu dala imunitu a ochránila ho tak před stíháním.

Tak jako tak to samo o sobě znamená, že parlament se touto otázkou bude zabývat až po březnových volbách, protože současná vláda není o udělení Netanjahuovy imunity oprávněna rozhodovat.

Kvůli této záležitosti by úřednický parlament musel jmenovat zvláštní výbor, který by tuto žádost prostudoval, což je, bez fungující koalice, vysoce nepravděpodobné.

Netanjahu byl v listopadu obviněn z korupce, podvodu a narušení důvěry.

Poslední dvě kola voleb nedokázala Izraeli přinést vládu, protože ani Netanjahu, ani jeho soupeři v Modré a bílé nebyli schopni sestavit většinovou koalici.

Netanjahu se o to nyní v březnu pokusí napotřetí.

V celonárodním televizním vysílání Netanjahu oznámil, že bude usilovat o imunitu. Zopakoval své tvrzení, že je obětí nespravedlivého spiknutí a že se snaží uplatnit zákon, který by ho ochránil před trestním stíháním, dokud bude ve funkci.

„Abych i nadále vedl Izrael k dalším velkým úspěchům, mám v úmyslu se obrátit se předsedajícího Knessetu v souladu s kapitolou 4C zákona, abych uplatnil své právo, naplnil svou povinnost a poslání, a nadále sloužil budoucnosti Izraele,“ řekl.

02.01.2020 07:33 Daniel Žingor95Zdroj: World Israel News

Klíčová slova