Praha Jeruzalém

AMMAN (Reuters): Syrská armáda v úterý uvedla, že izraelské stihačky zaútočily na hlavní leteckou základnu T4 v provincii Homs a že jejich vlastní protivzdušná obrana sestřelila několik (izraelských) raket. Tento nálet měl způsobit pouze materiální škody.

Od: HAMODIA, 14. ledna 2020 18:29

Mluvčí armády státním sdělovacím prostředkům řekl, že čtyři izraelské rakety sice základnu zasáhly, ale, protivzdušná obrana sestřelila několik dalších, které byly vypáleny. Státní televize předtím neuvedla, kdo za útokem na hlavní leteckou základnu stál. Izrael ovšem už v minulosti cíle íránských milic v Sýrii opakovaně bombardoval s tím, že jeho cílem je ukončit vojenskou přítomnost Teheránu v této válkou zničené zemi.

Letecká základna T4, která je podle západních zpravodajských zdrojů používána jako základna Íránských revolučních gard, byla Izraelem už v posledních letech několikrát zasažena.

Izrael v minulosti řekl, že Írán používá základnu T4 k transporu zbraní Hizballáhu, libanonské šíitské teroristické skupiny, se kterou v roce 2006 vedl smrtící měsíční válku.

15.01.2020 06:01 Daniel Žingor182Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova