Praha Jeruzalém

Saudský ministr zahraničí objasňuje, že izraelští občané nemají povoleno, navzdory izraelskému rozhodnutí umožnit takové výlety, do království přicestovat.

Autor: Elad Benari, 28.1.2020 4:13

Navzdory tomu, že Izrael svým občanům poprvé povolil odjet do Saúdské Arábie, saúdský ministr zahraničí v pondělí objasnil, že izraelští občané zatím nemohou do království přicestovat.

Ministr vnitra Aryeh Deri v neděli řekl, že izraelští občané, muslimové i Židé, mají právo cestovat do Saúdské Arábie v rámci náboženských a obchodních cest.

Saúdský ministr zahraničí Prince Faisal bin Farhan v pondělí řekl CNN, že Izraelci nejsou v Saúdské Arábii v tuto chvíli vítáni.

„Naše politika je konstantní. Nemáme s Izraelem navázány žádné vztahy a držitelé izraelských pasů zatím nemohou království navštívit,“ řekl podle arabských webových stránek CNN.

„Důrazně doporučujeme dosáhnout řešení“ v izraelsko-palestinsko arabském konfliktu, uvedl v rozhovoru Bin Farhan.

„Až bude dosaženo mírové dohody mezi Palestinci a Izraelem, bude podle mého názoru na stole otázka integrace Izraele v regionu,“ dodal.

Saúdská Arábie nemá diplomatické vztahy s Izraelem, ale Izrael se v posledních měsících snaží budovat vztahy s národy Perského zálivu.

Během posledních několika let se mezi Izraelem a Saúdskou Arábií objevily zvěsti o sblížení, ale Saúdští představitelé tyto zprávy popírají.

Saúdská Arábie trvá na tom, aby Izrael přijal Saudskou mírovou iniciativu z roku 2002, která stanoví, že 22 arabských zemí bude normalizovat vztahy s Izraelem výměnou za izraelské stažení se z Judeje a Samaří.

Izrael doposud Saúdský návrh z roku 2002 odmítá a to kvůli skutečnosti, že vyzývá Izrael, aby přijal takzvané „právo na návrat“ pro miliony potomků Arabů, kteří uprchli z nově vznikajícího státu Izrael, což by reálně znamenalo konec židovského státu.

V roce 2016 Netanjahu a tehdejší ministr obrany Avigdor Liberman ve svém prohlášení uvedli, že jsou připraveni „jednat s arabskými zeměmi o aktualizaci Arabské mírové iniciativy a reflektovat tak dramatické změny, které se do roku 2002 udály a naplnit dohodnutý cíl dvou států pro dva národy.“

Království v té době Netanjahuův požadavek odmítlo s tím, že Arabská mírová iniciativa je nejlepším řešením konfliktu.

29.01.2020 06:13 Daniel Žingor252Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova