Praha Jeruzalém

Šéf kabinetu PA se snaží zpropagovat mezinárodní mírovou konferenci jako alternativu k americkému mírovému plánu.

Autor: Dalit Halevi, 16.2.2020 3:30

Šéf kabinetu Palestinské samosprávy Mohammed Shtayeh vyzval v sobotu Španělsko, aby uznalo „stát Palestina“ a vedlo tak politický posun Evropy k podpoře palestinské nezávislosti a svrchovanosti a dvoustátnímu řešení.

Na schůzce se španělským ministrem zahraničí na mnichovské bezpečnostní konferenci Shtayyeh uvedl, že konference v Madridu z roku 1991 je modelem, který lze použít k podpoře míru v regionu.

„Chceme mezinárodní konferenci podobnou Madridské mírové konferenci vedené Kvartetem předních zemí (EU) a dalšími zeměmi, založenou na mezinárodním právu a mezinárodní legitimitě,“ řekl Shtayyeh.

Řekl také, že by tato mezinárodní konference měla sloužit jako vážná alternativa k „jednostranným mírovým plánům“ americké administrativy.

Oficiální tisková agentura PA Wafa uvedla, že Shtayyeh diskutoval se španělským ministrem zahraničí o formulaci mezinárodní a evropské strategie řešení konfliktu a nalezení spravedlivého a komplexního řešení palestinské otázky na základě mezinárodní legitimity.

Představitelé palestinských Arabů vyvíjejí tlak na země (EU), aby oficiálně uznaly „Palestinu“, a to krokem, který má obejít jejich přímé mírové rozhovory s Izraelem.

Zatímco několik evropských zemí v posledních letech „Palestinu“ uznalo, jednalo se o symbolické kroky s malým, pokud vůbec nějakým reálným diplomatickým dopadem.

Španělsko bylo jednou z těchto zemí, která v roce 2014 přijala nezávazný návrh vyzývající vládu, aby uznala palestinský stát v koordinaci s jakýmkoli podobným krokem Evropské unie.

16.02.2020 06:13 Daniel Žingor178Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova