Praha Jeruzalém

Od počátku vypuknutí nákazy koronaviru v Izraeli varovali židovští, muslimští i křesťanští vůdci své věřící, aby se od náboženských míst drželi dál.

Autor: Aaron Sull, World Israel News, 15. března 2020

Vypuknutí nákazy koronaviru způsobilo, až do odvolání, uzavření mešity Al-Aqsa a Skalního dómu na Chrámové hoře, oznámila agentura Reuters.

„Vedení islámských milic Waqf se rozhodlo, až do odvolání, uzavřít uzavřená modlitební místa uvnitř požehnané mešity Aqsa. Jde o ochranné opatření k zabránění šíření koronaviru,“ řekl šejk Omar Al-Kiswani, ředitel mešity Al-Aqsa.

Alternativně zůstanou pro věřící otevřené nádvoří obklopující obě mešity, řekl Al-Kiswani.

Tato místa jsou v islámské víře považována za třetí nejsvatější – podle tradice tu prorok Mohammad vystoupil do nebe.

Od počátku vypuknutí nákazy koronaviru v Izraeli varovali židovští, muslimští i křesťanští vůdci své věřící, aby se od náboženských míst drželi dál.

Ve čtvrtek hlavní izraelský rabín sefardských Židů Yitzhak Yosef rozhodl, že podle židovského práva by se věřící měli modlitbě u Západní zdi, poslednímu stojícímu zbytku komplexu Druhého chrámu, kvůli nebezpečí nákazy, vyhnout.

„Neexistuje žádné halachické nařázení nadřazené pokynům Ministerstva zdravotnictví,“ řekl rabín Yosef. „Halachické nařázení je bezvýhradně dodržovat všechny pokyny Ministerstva zdravotnictví a každý jím vydaný příkaz je také halachickým příkazem a to pro všechny záměry a účely.“

Hlavní izraelský rabín Azskenázských Židů David Laua vydal ve čtvrtek podobný dekrét, ve kterém řekl: „Požadavek postarat se, abychom neublížili svému bližnímu, je dokonce nadřazen požadavku postarat se o sebe kvůli sobě samému.“

„Koronavirus může přejít z úplně zdravého člověka na někoho jiného a ohrozit zdraví tohoto druhého člověka. To znamená, že je nezbytná absolutní poslušnost nařízením (Ministerstva zdravotnictví), i když jsou obtížná a nepohodlná,“ řekl.

Po oznámení propuknutí nákazy tohoto smrtícího viru v Betlémě počátkem tohoto měsíce, uzavřel také Kostel Narození Páně (na místě, kde se podle křesťanské víry narodil Ježíš), až do odvolání, své dveře.

„Respektujeme rozhodnutí úřadů, protože bezpečnost je na prvním místě,“ řekl představitel kostela redaktorovi France24.

16.03.2020 05:40 Daniel Žingor170Zdroj: World Israel News

Klíčová slova