Praha Jeruzalém

Členka Knessetu Omer Yankelevitchová je údajně třetí poslankyní za Modrou a bílou, která odmítá partnerství se Spojenou kandidátkou.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 18. března 2020

Členka Knessetu za Modrou a bílou Omer Yankelevitchová je proti ustavení středolevé vlády závislé na partnerství s Spojenou kandidátkou arabských stran, uvádí Channel 12 News.

Spojená kandidátka, která v posledních volbách získala 15 křesel, je aliancí Balad, Hadash, Ta’al a United Arab List, hlavních arabských politických stran v Izraeli. V čele s Aymanem Odehem se Spojená kandidátka dostala pod palbu kritiky za jeho anti-sionistickou platformu, pro-BDS postoje a vychvalování terorismu.

Yankelevitchová se připojila dalším dvěma členům Modré a bílé, Zvi Hauserovi a Yoazi Hendelovi, kteří veřejně dejlarovali svůj nesouhlas se spoluprací se Spojenou kandidátkou. Bylo také hlášeno, že proti partnerství jsou i další členové Modré a bílé – například Gabi Ashkenazi a Hili Tropper. Svůj nesouhlas prý ale nezveřejnili.

Před několika dny, ve svém bezprecedentním oznámení, všech 15 členů Spojené kandidátky jednomyslně podpořilo na post premiéra, předsedu Modré a bílé Bennyho Gantze. Tím se uvolnila cesta k sestavení menšinové vlády.

Podle vnitřních zdrojů se představitelé Modré a bílé domnívají, že na rozdíl od Hendela a Hausera bude Yankelevitchová nakonec hlasovat v souladu se stranou, a to navzdory jejím osobním námitkám proti partnerství se Spojenou kandidátkou.

Zdroje blízké Hauserovi a Hendelovi tvrdí, že, pokud by balo předloženo hlasování o Gantzově menšinové vládě podporované Spojenou kandidátkou, budou tito poslanci hlasovat proti. Nezdrželi by se tady hlasování ani nerezignovali na členství v Modré a bílé.

Rostoucí odpor v Modré a bílé může znamenat, že Benny Gantz nebude schopen sestavit menšinovou vládu ani za plné podpory Spojené kandidátky.

19.03.2020 05:51 Daniel Žingor161Zdroj: World Israel News

Klíčová slova