Praha Jeruzalém

Lapid, Ya’alon zůstávají vůči kompromisu, který by Netanjahuovi umožnil zůstat u moci na základě dohody o vládě národní jednoty, v opozici. To by mohlo Modrou a bílou rozštěpit.

Od: Arutz Sheva, 19.3.2020 18:33

Předseda Modré a bílé Benny Gantz se dohodl na vládě národní jednoty, v níž bude předsedou vlády nejprve Benjamin Netanjahu.

Bývalý šéf generálního štábu IDF Gabi Ashkenazi údajně tento kompromis podporuje, ale další vůdci strany Yair Lapid a Moshe Ya’alon jsou proti jakékoli dohodě, která by Netanjahuovi umožnila zůstat v úřadu. Tento spor by mohl vést k rozpadu Modré a bílé.

Mezitím pokračuje mezi Likudem a Modrou a bílou válka slov. Likud na Modrou a bílou za snahu vytvořit menšinovou vládu, která by byla závislá na vnější podpoře Spojené arabské kandidátky, silně zaútočil.

„Zatímco tu předseda vlády nepřetržitě bojuje s koronavirem, Modrá a bílá je ponořena do svých žabomyších dohod, které bezprecedentním způsobem narušují naši demokracii,“ uvedl Likud.

„Žádné uspořádání v Knessetu nikdy neexistovalo bez společné shody. Poprvé v historii Modrá a bílá opírá svou většinu o příznivce teroru, kteří chtějí toto pravidlo znásilnit. S podporou Balada mají v úmyslu přijmout protidemokratické zákony, které zabrání premiérovi Netanjahuovi, kapitánovi na palubě během koronavirové bouře, aby byl předsedou vlády. Takto antidemokratické zákony nemají ani v Íránu. To je plánované šílenství.“

„Namísto žabomyších dohod Modré a bílé přednesl předseda Knessetu toto pondělí spravedlivý návrh, jak vyřešit obsazení výborů v Knessetu. Modrá a bílá dostane Komisi pro boj s koronavirem a Zahraniční a Bezpečnostní výbory a my dostaneme Finanční výbor. To je cesta vpřed. Každý by se měl sjednotit pod jedním praporem a ukončit falešná obvinění namířená proti nám,“ dodal Likud.

20.03.2020 05:55 Daniel Žingor217Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova