Praha Jeruzalém

Hamas pohrozil, že pokud Katar nezajistí teroristické skupině miliony dolarů, úmyslně infikuje Izraelce koronavirem.

Autor: Baruch Yedid, TPS, 22. března 2020

Hamas předal Egyptu a Kataru vzkaz, ve kterém hrozí, že pokud nebude v blízké budoucnosti předána do pásma Gazy finanční pomoc Kataru, „zažene polovinu Izraelců do krytů a zvýší počet pacientů s koronavirem“.

Libanonský deník Al Akhbar, který má v Hamasu své spolehlivé zdroje, tvrdí, že v reakci na hrozby Hamasu Izrael odpověděl, že nebude obnovené útoky z pásma Gazy tolerovat.

Požadavky Hamasu přicházejí v důsledku snahy navýšit pomoc pro pásmo Gazy v důsledku stavu nouze ohledně koronaviru a v důsledku obav, že bude podpora Kataru odložena.

Al Akhbar uvedly, že Hamas požaduje, aby zprostředkovatelské země vyvíjely na Izrael tlak, aby jim poskytl zdravotnické vybavení k zabránění šíření nákazy koronaviru, který se již v pásmu Gazy vyskytl.

Katar dříve oznámil, že se jejich plány nemění a že jejich měsíční finanční pomoc bude poskytnuta, ale že hledají jiný způsob, jak peníze, vzhledem k omezením leteckého provozu v oblasti a nedostatku mezinárodních letů, do pásma dostat. Snaží se najít způsob, jak do Gazy finanční prostředky dostat, bez fyzické přítomnosti velvyslance Kataru.

Minulý měsíc Katar do Gazy převedl celkem 16 milionů dolarů, včetně grantu 100 USD na každou z 120 000 chudých rodin.

Mezitím generální ředitel Ministerstva zdravotnictví Hamas Yusef Abu Al-Rish oznámil, že virem byli nakaženi dva civilisté, kteří se minulý čtvrtek vrátili z Pákistánu.

Abu al-Rish také vyzval k uzavření restaurací, kaváren a sálů a k zrušení pátečních modliteb v mešitách a to až do odvolání.

Mezitím od obyvatelů pásma Gazy unikají zprávy o drsných podmínkách v Marmarské škole, která byla přeměněna na místo dočasné karantény. Říkali, že spali na matracích, které byly umístěny na podlaze a nebyli lékařsky vyšetřeni.

Také Hotel Commodore, kde se normálně léčí pacienti s chronickými a srdečními chorobami, byl přeměněn na místo dočasné karantény.

24.03.2020 04:57 Daniel Žingor716Zdroj: United with Israel

Klíčová slova