Praha Jeruzalém

V reakci na rostoucí počet případů koronaviru přijal Izrael nová opatření.

Autor: Benjamin Kerstein, Algemeiner, 23. března 2020

Vzhledem k tomu, že počet Izraelců nakažených koronavirem stále roste, nařídil v pondělí premiér Benjamin Netanjahu nová opatření a důslednější vymáhání těch současných.

Izraelský deník Yediot Ahronot uvedl, že Izraelcům nebude dovoleno opustit své domovy, kromě účelu nákupu potravin a léků a dosažení několika málo pracovišť, která stále pracují.

Příslušným orgánům budou rozšířeny pravomoci k prosazování karantény, včetně možnosti pokutovat narušovatele přímo na místě.

Nákup potravin bude i nadále povolen, jakož i návštěvy bank a dalších základních podniků.

Veřejná doprava bude téměř úplně zastavena.

Rozhodnutí bylo přijato po maratónu sedmihodinového zasedání za účasti ministrů vlády a odborníků z lékařské a ekonomické sféry. Kromě nových omezení bylo rozhodnuto, že bude v úterý přijat masivní program pomoci pro osoby samostatně výdělečně činné a pro podnikatele.

Zatímco Ministerstvo zdravotnictví nová omezení podporovalo, Ministerstvo hospodářství bylo proti. Vnímá drastické dopady, které to může mít na již tak poškozenou ekonomiku.

Netanjahu také nařídil zřízení týmu pro navýšení testování a umožnění hromadných screeningů celé populace.

Počet potvrzených případů koronavirů v Izraeli vzrostl  v pondělí na 1 442. Za tento jediný den přibylo 371 nových nakažených, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví.

Počet pacientů s koronavirem ve vážném stavu vzrostl z 24 na 29. Dalších 40 pacientů leží v nemocnici a jejich stav není vážný.

Dřívější zprávy uvádějí, smrt 60-ti letého muže, který zemřel v nemocnici Icholov v Tel Avivu. Pokud se potvrdí jeho pozitivní test na koronavirus, bude to druhý člověk, který v Izraeli zemřel na koronavirus.

Dosud bylo v důsledku viru zaznamenáno pouze jedno úmrtí – 88 letého přeživšího holocaustu Aryeh Evena z Jeruzaléma.

V současné době je v domovské karanténě 74 748 Izraelců.

24.03.2020 05:36 Daniel Žingor290Zdroj: World Israel News

Klíčová slova