Praha Jeruzalém

Ve snaze chránit zdravotnický personál během propuknutí nákazy koronaviru nastartoval Galilee Medical Center pilotní projekt nálepky na obličejovou masku, která zachytí a zabije virové nanočástice.

Od: ISRAEL21c, 5. dubna 2020

Aby během koronové krize lépe chránilo svůj zdravotnický personál, odstartovalo izraelské zdravotnické středisko Galilee pilotní projekt nálepek na masky neutralizující tento virus.

Nálepka „Maya“ vytištěná ve 3D byla vyvinuta v Technion-Israel Institute of Technology týmem strojírenství pod vedením prof. Eyal Zussmana.

Nálepka obsahuje nanovlákna, která zachycují nanočástice, a dezinfekční prostředky, o nichž se předpokládá, že jsou schopné zabíjet jakékoli viry v těchto nanočásticích.

Tým Technion spolupracoval s profesorem Samerem Srouji, ředitelem oddělení ústní a maxilofaciální chirurgie lékařského centra a Ústavu pro ústní medicínu a stomatologii; a ve spolupráci s Ředitelství obranného výzkumu a vývoje izraelského Ministerstva obrany.

Izraelské Ministerstvo zdravotnictví udělilo počáteční schválení k vyzkoušení jedinečného štítku 723-lůžkové vládní nemocnici.

„Jedná se o rychlé a dostupné řešení využívající pokročilé technologie. Jsme nadšeni, že můžeme ve zdravotním středisku zahájit tento pilotní projekt, abychom otestovali funkčnost těchto nálepek přímo zdravotnickým personálem,“ řekl Srouji.

Dr. Masad Barhoum, generální ředitel Lékařského centra Galilee, řekl, že pokud nálepka Maya splní očekávání v ochraně zdravotnických pracovníků před infekcí, lékařské středisko ji doporučí dalším nemocnicím v Izraeli i v zahraničí.

Zástupce generálního ředitele Dr. Tsvi Sheleg pro ISRAEL21c uvedl, že ​​nemocnice také vyvinula speciální průhlednou krabici z PVC, která lépe chrání anesteziology, když intubují pacienty nakažené COVID-19.

„Máme jeden prototyp a stavíme jich právě dalších 100. Jakmile bude lékařsky používán, doporučíme ho dalším nemocnicím, protože si myslím, že je to rozhodující technologicky nenáročná aplikace, která může lékařům pomoci.“

06.04.2020 06:51 Daniel Žingor415Zdroj: United with Israel

Klíčová slova