Praha Jeruzalém

Izraelské velvyslanectví v Japonsku pracovalo na tom, aby se Izrael dostal mezi první země, které dostanou léky, které budou testovány v nemocnicích Hadassah a Ichilov.

Autor: Mordechai Sones, 6.4.2020 18:46

V posledních dnech Izrael dostal první dodávku léku zvaného Avigan (generický název: Favipiravir), který je testován jako účinná reakce na léčbu onemocnění koronavirem v jeho raných stádiích, zkracuje dobu trvání nemoci a zabraňuje zhoršování stavu nemocného.

Zásilka dorazila do Izraele po spolupráci mezi izraelským velvyslanectvím v Japonsku, Ministerstvem zahraničí, Ministerstvem zdravotnictví a představiteli řešící zakázky v nemocnicích Hadassah a Ichilov, kde se budou tyto léky zkoušet.

Izraelský velvyslanec v Japonsku Yaffa Ben Ari ve spolupráci s odborníkem na prevenci infekčních chorob v nemocnici Hadassah Prof. Ran Nir-Pazem a viceprezidentem Nemocnice v Ichilov dr. Esti Sayagem, s japonskými vládními představiteli a představiteli Fujifilmu, získali dodávku léku pro použití v Izraeli.

Díky politické aktivitě a kontaktům vytvořenými s vedoucími představiteli Fujifilmu se Izrael stal jednou z prvních zemí na světě, které tyto léky dostaly. Zájem o ně mají zájem desítky zemí.

Minulý týden dorazila do Izraele první zásilka a byla Ministerstvem zdravotnictví schválena k použití, což umožní zahájení multicentrické studie, která bude zahrnovat asi 80 pacientů v lékařských střediscích Hadassah, Ichilov, Soroka a Poriya a zapojení vědců z Hebrejské univerzity.

V Hadassahu byl dnes svolán Helsinský výbor pro humánní klinická hodnocení, aby přezkoumal několik slibných studií s léčbou pacientů s koronavirem a schválil zahájení lékové terapie.

Podle tohoto plánu bude léčba po úplném schválení místními výbory a Ministerstvem zdravotnictví zahájena v následujících týdnech resp. dnech.

Ministr zahraničí Yisrael Katz řekl: „Blahopřeji izraelskému velvyslanectví v Tokiu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, Prof. Nir-Pazem a Dr. Sayagem k jejich úspěchu při zavádění tohoto průkopnického výzkumu v Izraeli. Ministerstvo zahraničí stojí v popředí boje proti koronavírusu a společně s dalšími vládními činiteli vede úsilí Sstátu Izrael při nalezení nezbytného zdravotnického vybavení a lékařských řešení problému tohoto viru.“

Velvyslanec Yaffa Ben Ari dodal: „Děkuji japonské vládě a zejména Fujifilm Corporation za uznání důležitosti spolupráce s izraelským lékařským výzkumem a za japonské uznání vysoké úrovně nabídky prof. Ran Nir-Paze. Stále řešíme dodávku dalších léků, abychom Izraeli pomohli zastavit zhoršování průběhu nemoci koronaviru u mnoha dalších pacientů.“

Ran Nir Paz z Hadassah poznamenal, že „tento lék patří v rámci směrnic pro léčbu koronaviru v Japonsku mezi první z podávaných léků. Účelem izraelského výzkumu je otestovat, zda je lék v tomto vymezení skutečně účinný“.

Dr. Esti Sayag z Ichilov dospěl k závěru, že „v rámci široké škály léčiv se snažíme léčit pacienty s koronavirem, a některé z nich empiricky prominentní, také lékem Avigan, který je slibný, pokud jde o potenciál léčby v prvních stádiích onemocnění. Tím může přispět ke zploštění křivky a ke zlepšení schopnosti vyrovnat se s mírou nemocnosti, kterou v zemi zažíváme.“

07.04.2020 06:10 Daniel Žingor250Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova