Praha Jeruzalém

Izraelská agentura pro vnitřní bezpečnost (Shin Bet) uvedla, že zatčení poukazuje na íránské úsilí „provádět v Izraeli špionážní a teroristické aktivity“, zatímco „svět čelí epidemii koronaviru“.

Od: Associated Press, 7. dubna 2020

Shin Bet ve svém úterním prohlášení uvedla, že zatkla občana, který byl v zahraničí v kontaktu s íránskými agenty, kde dostal peníze, pokyny a šifrovací nástroje.

Shin Bet dále uvadí, že se od tohoto muže očekávalo, že bude poskytovat informace o strategických izraelských místech, způsobech, jak podpořit rozdělení v izraelské společnosti, provést útoky proti izraelským cílům a získat arabské občany Izraele pro spolupráci s Íránem.

Muž, jehož totožnost byla izraelským soudem zakázána zveřejněnit, byl zatčen minulý měsíc a v úterý obžalován za „závažné trestné činy související s bezpečností“.

Shin Bet říká, že toto zatčení poukazuje na íránské úsilí „provádět v Izraeli špionážní a teroristické aktivity“, zatímco „svět čelí epidemii koronaviru, která velmi silně zasáhla právě Írán.“

Írán čelí nejhoršímu zásahu tohoto vir na Středním východě. Íránská státní televize uvedla, že v úterý nový koronavirus zabil dalších 133 lidí, což znamená, že by v 62 589 potvrzených případech nákazy zemřelo 3 872 osob.

Od islámské revoluce v roce 1979 Írán usiluje o zničení Izraele a v této stínové válce pokračoval i loni, kdy se tento boj ještě vyostřil a posunul do nové podoby. Zatímco obě země bojují s COVID-19,  nepřátelství mezi nimi to nijak nezmírnilo.

08.04.2020 05:45 Daniel Žingor135Zdroj: World Israel News

Klíčová slova