Praha Jeruzalém

Netanjahu a Gantz podepsali dohodu o vytvoření koalice – bude tedy sestavena vláda. Netanjahu bude premiérem rok a půl, potom Gantz.

Od: Arutz Sheva, 20.4.2020 19:19

Předseda vlády Benjamin Netanjahu a předseda Modré a bílé Benny Gantz podepsali v pondělí večer dohodu o sestavení vlády národní jednoty, která ukončí politickou patovou situaci, která zabránila vytvoření koalice a vedla ke třem předčasným volbám za méně než rok.

„Předseda vlády Benjamin Netanjahu a předseda Modré a bílé Benny Gantz podepisují dohodu o sestavení národní nouzové vlády,“ uvedly strany ve společném prohlášení.

Podle této dohody bude Benjamin Netanjahu předsedou vlády rok a půl. Benny Gantz se pak stane předsedou vlády v říjnu 2021.

Komentátor Amit Segal pro Channel 12 News uvedl, že strany Likud a pravicový blok budou mít post předsedy Knessetu, Ministerstvo financí a hospodářství a budou předsedat komisi pro řešení epidemie koronaviru.

Ministerstvo zahraničních věcí bude polovinu funkčního období drženo Likudem a druhou polovinu Modrou a bílou.

Pravice bude také spravovat portfolia pro bydlení, vnitra, vzdělávání, ochrany životního prostředí, energie a Jeruzaléma s řadou dalších portfolií.

Modrá a bílá potom portfolia obrany, spravedlnosti, ekonomiky, imigrace, kultury a sportu, komunikací, cestovního ruchu, sociální rovnosti, diaspory, zemědělství a strategických záležitostí.

Podle této dohody bude možné od začátku července vyhlásit svrchovanost v údolí Jordánu a Judeji a Samaří podle Trumpovy „dohody století“.

Během dne telefonoval premiér se zástupci některých pravicových stran a informoval je o úmyslu sestavit vládu národní jednoty.

Krátce před schůzkou s Gantzem hovořil Netanjahu s ministrem vnitra a předsedou Shas Aryeh Derim a informoval ho o podrobnostech dohody.

Předseda Yaminy a ministr obrany Naftali Bennett údajně od Netanjahua žádný telefonát nedostal.

21.04.2020 05:06 Daniel Žingor183Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova