Praha Jeruzalém

Izrael nepotvrdil ani neodepřel odpovědnost za pondělní letecký útok na vojenské stanoviště v syrské poušti.

Od: Associated Press, 21. dubna 2020

Izraelský letecký úder ve střední Sýrii zabil devět bojovníků, včetně šesti, kteří nebyli Syřany, a některých, patřících k teroristické skupině Hizballáh, informovaly v úterý syrské opoziční skupiny .

Britská syrská organizace na obranu lidských práv nesdělila národnost cizinců, kteří byli zabiti na vojenském stanovišti v poušti poblíž centrálního města Palmyra. Uvedla jen, že mezi mrtvými byli někteří bojovníci loajální k libanonské skupině Hizballáh.

Íránské síly působí v občanskou válkou zničeném sousedovi Izraele na bianko šek syrského diktátora Bashara Assada. Jak Írán, tak i jeho terorističtí zástupkci v Libanonu a Sýrii, Hizballáh, přísahali na zničení Izraele.

Izrael rutinně informoval, že íránská vojska operující poblíž jeho hranic znamenají červenou linii, kterou nebude tolerovat. Proto Izrael zahájil řadu leteckých úderů zaměřených hlavně na íránské síly a síly Hizballáhu v Sýrii. Zřídka kdy potvrzuje útoky a nevyjádřil se ani k tomu pondělnímu.

Syrská státní televize informovala, že protiletecká obrana země v pondělí večer sestřelila několik raket vypuštěných izraelskými letouny. Stanice neposkytla o posledním útoku, jenž během tří týdnů zasáhl centrální Sýrii, žádné další podrobnosti.

Organizace na obranu lidských práv uvedla, že v pondělí v noci byly izraelské údery zaměřeny na íránské a íránské bojovníky v poušti poblíž Palmyry. Dodala, že izraelské válečné letouny byly vidět také nad sousedním Libanonem.

Údery přišly pár hodin poté, co byl íránský ministr zahraničí Mohammed Javad Zarif v syrském hlavním městě Damašku, kde se setkal s Assadem a jeho syrským protějškem.

22.04.2020 05:16 Daniel Žingor302Zdroj: World Israel News

Klíčová slova