Praha Jeruzalém

„Ministr zahraničí“ PA pochválil šéfa zahraničních věcí EU, který varoval Izrael před uplatněním svrchovanosti nad částmi Judeje a Samaří.

Autor: Dalit Halevi, 24.4.20 6:06

Rijád al-Maliki, „ministr zahraničí“ Palestinské samosprávy, ve čtvrtek ocenil šéfa zahraničních věcí EU Josepa Borrella, který varoval Izrael před uplatněním svrchovanosti nad částmi Judeje a Samaří.

Maliki pozitivně kvitoval evropské stanovisko proti uznání suverenity Izraele na „okupovaném Západním břehu Jordánu“ a jeho dodržování mezinárodního práva a příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN, včetně rezoluce 242 a rezoluce 338.

Rovněž vyjádřil uspokojení s prohlášením EU, že izraelská anexe území v Judeji a Samaří by byla nebezpečným porušením mezinárodního práva, a že EU má v úmyslu situaci pozorně sledovat.

Maliki vyzval k tomu, aby byl na izraelskou vládu vyvíjen tlak, aby upustila od procesu anexe, nepřebítala jakékoli území, od osadnictví, demolice domů nebo jakéhokoli jiného jednostranného kroku zaměřeného na poškození možnosti návratu k jednáním na základě mezinárodního práva.

Rovněž uvedl, že pokud byl realizován plán enexe, měla by EU a další země na Izrael uvalit odstrašující sankce.

Borrell ve svém prohlášení zveřejněném ve čtvrtek vzal na vědomí dohodu mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a předsedou Modré a bílé Benny Gantzem o vytvoření vlády národní jednoty a vyjádřil ochotu spolupracovat s novou izraelskou vládou v boji proti pandemii coronaviru, ale varoval židovský stát před změnou statu quo v Judeji a Samaří.

Borrell varoval, že EU zásadně odmítá vyhlášení suverenity Izraele v částech Judeje a Samaří – a to i přesto, že Spojené státy tento krok v rámci mírového plánu Trumpovy vlády podporují – a varoval, že takový krok by byl zásadním porušením mezinárodního práva.

„Postoj Evropské unie k územím obsazeným Izraelem v roce 1967 zůstává nezměněn. V souladu s mezinárodním právem a příslušnými rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, včetně rezolucí 242 (1967) a 338 (1973), Evropská unie neuznává izraelskou suverenitu nad okupovaným Západním břehem.“

„Evropská unie opakuje, že jakákoli anexe by představovala závažné porušení mezinárodního práva. Evropská unie bude nadále pozorně sledovat situaci a její širší důsledky a bude podle toho jednat.“

Podle dohody podepsané mezi Netanjahuem a Gantzem začne nová izraelská vláda uplatňovat svrchovanost v částech Judeje a Samaří, které jí byly přiděleny podle mírového plánu Středního východu Trumpovy správy po 1. červenci.

26.04.2020 05:38 Daniel Žingor89Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova