Praha Jeruzalém

AMMAN (Reuters) – při druhém náletu za méně než týden zmařila syrská protivzdušná obrana izraelský raketový útok na výzkumné středisko a vojenskou základnu v severní provincii Aleppo, uvedla v pondělí syrská státní média.

Od: Hamodia, pondělí 4. května 2020, 18:23

Syrská armáda ve svém prohlášení uvedla, že Izrael zasáhl kasárna v al Safira na východním okraji Aleppa. Dříve státní média uvedla, že bylo zasaženo výzkumné středisko.

Regionální zpravodajský zdroj uvádí, že v době, kdy světová pozornost a celý region, včetně Sýrie, žeší pandemii koronaviru, zintenzivnil Izrael nálety v Sýrii.

Mluvčí izraelské armády se k této zprávě odmítla vyjádřit.

Západní zpravodajské zdroje však říkají, že íránské milice byly v provincii Aleppo usazeny už velmi dlouho. Mají tu údajně své základny a velitelské středisko, což má být součást jejich narůstající přítomnosti v této části vládou kontrolované Sýrie.

Izraelské helikoptéry vypálily několik raket z izraelských okupovaných Golanských výšin na cíle uvnitř jižní Sýrie, o nichž je známo, že jsou základnou pro libanonské teroristy Hizballáhu, uvedla Sýrie a zpravodajské zdroje.

Když oznamuje podrobnosti o izraelských náletech, syrská vláda neuvádí, že cílem jsou íránské základny.

Obří výbuchy v muničním depu poblíž města Homs ve stejný den jsou také považovány za izraelské údery, uvedl válečný pozorovatel a zpravodajské zdroje.

Izrael v posledních letech uznal, že od začátku občanské války v roce 2011 provedl v Sýrii mnoho náletů. Přítomnost Íránu v této oblasti považuje Izrael za svoji strategickou hrozbu.

Izraelský ministr obrany Naftali Bennett minulý týden izraelským sdělovacím prostředkům řekl, že Izrael zintenzivní kampaň proti Íránu v Sýrii.

05.05.2020 07:12 Daniel Žingor177Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova