Praha Jeruzalém

„Pokud budou Palestinci nadále odmítat usednout k jednacímu stolu, bude naše rozhodování ohledně anexe mnohem snazší.“

Autor: Elad Benari, 13.5.2020 00:10

Trumpova vláda nepovažuje termín 1. července, který si dala nová izraelská vláda k zahájení procesu uplatňování svrchovanosti nad Judejou a Samařím, za datum „života či smrti“, řekl v úterý vysoký představitel americké administrativy Barakovi Ravidovi z Channel 13.

Koaliční dohoda, která předsedovi vlády Benjaminu Netanjahuovi umožnila sestavit novou vládu, tvrdí, že v „souladu s Trumpovou administrativou“ může být svrchovanost k hlasování v kabinetu nebo Knessetu přinesena už 1. července – ale pouze v plné shodě s Bílým domem.

Zpráva přichází v době, kdy ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu přiletí do Jeruzaléma, aby se tu setkal s Netanjahuem, nastávajícím ministrem obrany Bennym Gantzem a nastávajícím ministrem zahraničních věcí Gabim Ashkenazim.

Pompeo se ohledně harmonogramu suverenity, v rozhovoru zveřejněném v úterý pro Israel Hayom, nijak nezavázal. Uvedl, že rozhodnutí o uplatnění suverenity je na Izraeli.

„Už jsem v minulosti řekl, že jde o rozhodnutí Izraele. Chci pochopit, jak to nová vláda vnímá,“ řekl.

Neočekává se, že by se Pompeo v této otázce nějak zavázal, a to ani veřejně, ani za zavřenými dveřmi, řekl nejmenovaný představitel Ravidovi.

Američtí představitelé uvedli, že se teď soustředí na kronavirovou krizi a bylo by předčasné se v této otázce posunout někam dál.

Současně ovšem Trumpova administrativa varovala Palestince, že jim jejich rozhodnutí bojkotovat rozhovory nebude hrát do karet.

„Pokud se budou Palestinci nadále odmítat angažovat a nezasednou k jednacímu stolu, může to pro ně mít negativní důsledky a výrazně to usnadní naše rozhodování ohledně anexe,“ řekl americký představitel Ravidovi.

Vůdci Palestinské samosprávy návrh prezidenta Trumpa zcela odmítli a odmítli i myšlenku, že by jeho administrativa mohla být v této záležitosti nestranným zprostředkovatelem.

13.05.2020 06:35 Daniel Žingor293Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova