Praha Jeruzalém

Podle izraelského Ministerstva zahraničí skončily tisíce Íránců v pasti  mezi mezi běsnícím režimem a zuřivou pandemií coronaviru – žádají o pomoc – chtějí utéct do Izraele.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 20. května 2020

Ministerstvo zahraničních věcí v Jeruzalémě ve středu uvedlo, že došlo k obrovskému nárůstu počtu Íránců, kteří žádají Izrael o pomoc – tato země trpí brutálním režimem a pandemií koronaviru.

„Tisíce lidí žádají o cestu do Izraele kvůli lékařské pomoci nebo, aby tu mohli emigrovat,“ řekl Yiftah Curiel, vedoucí oddělení digitální diplomacie na Ministerstvu zahraničí, pro Jerusalem Post.

„V Íránu a v diaspoře je spousta Íránců, kteří podporují Izrael, odmítají režim a chtějí mezi oběma zeměmi vidět jinou budoucnost,“ uvedl Curiel.

Íránci kontaktovali Izrael emailem, soukromámi zprávami přes sociální sítě Ministerstva zahraničí ve farsí (perském jazyce) nebo otevřenými dopisy na sociálních sítích. Vždy ale používají falešná jména, aby se vyhnuli zatčení, protože režim přísně zakazuje jakýkoli kontakt s Izraelem.

Mnoho z těchto zpráv jsou žádosti Íránců o azyl v Izraeli.

„Někdy přicházejí žádosti od lidí, kteří byli nuceni uprchnout a jsou uprchlíky v jiných zemích, nebo od lidí, kteří museli uprchnout poté, co vyjádřili solidaritu s Izraelem,“ řekl Curiel.

Jedna zpráva od 31letého Íránce zaslaná na ministerstvo zní: „Utekl jsem z Íránu kvůli zkorumpovanému režimu. Požádal jsem o azyl v Turecku, kde jsme teď já, moje manželka a naše čtyřletá dcera ve velmi nepříznivých podmínkách; bez naděje na pomoc. Byli jsme opuštěni a naše životy jsou v nebezpečí.“

Ve zprávě muže, který prohlašuje, že je židovským vojákem v íránské armádě, se píše, že být Židem je „politickým a náboženským zločinem, musím z Íránu pryč. Řekněte mi, jak získat azyl v Izraeli? Prosím odpovězte mi. Můj život je v nebezpečí a v Íránu nemohu zůstat.“

Ministerský program perských sociálních médií spravuje Sharona Avginsaz, která v roce 1988 imigrovala (provedla aliju)  z Íránu. Její twitterový účet má 220 000 followerů a na jejím Instagramu je jich téměř půl milionu.

Většina Íránců „vnímá Izrael jako moderní, progresivní, demokratickou zemi, a to je jeden z důvodů této vlny zpráv na našich stránkách,“ řekla Avginsaz a dodala, že Íránci jsou dnes díky internetu lépe informováni a ti, kteří ji kontaktují ví, že íránská protizraelská propaganda je lež.

Příliv těchto žádostí už znemožnil tomuto oddělení reagovat na každou jednotlivou zprávu.

„Máme velmi vnímavé publikum,“ řekl Curiel.

22.05.2020 05:47 Daniel Žingor203Zdroj: United with Israel

Klíčová slova