Praha Jeruzalém

Premiér zopakoval, že 1. července je datum zahájení izraelského procesu anexe v Judeji a Samaří.

Autor: Ebin Sandler, World Israel News, 25. května 2020

Během pondělního zasedání strany Likud nastínil izraelský premiér Benjamin Netanjahu hlavní cíle nové vlády a doporučil 1. července jako datum odstartování procesu připojení židovských komunit v Judeji a Samaří.

„Máme tuto historickou příležitost, kterou jsme od roku 1948 neměli,“ řekl Netanjahu a srovnával vyhlášení svrchovanosti v Judeji a Samaří s Izraelskou deklarací nezávislosti před 72 lety.

„Je to obrovská příležitost a my nedopustíme, abychom ji promarnili,“ informoval Israel’s Channel 20.

Netanjahu dodal, že „nemá v úmyslu měnit“ červencový termín zahájení procesu.

V židovských komunitách v Judeji a Samaří žije více jak půl milionu Izraelců. Jde o území, které Izrael získal od Jordánska v Šestidenní válce v roce 1967. Podle izraelského plánu anexe, který byl předběžně schválen USA, zůstávají arabská města v Judeji a Samaří pod kontrolou Palestinské samosprávy.

Kromě anexe Netanjahu na pondělním zasedání také probíral restart izraelské ekonomiky a přípravu na druhou vlnu koronavirové epodemie.

Dalšími body programu zasedání Likudu byly íránská hrozba a nedávné kroky Mezinárodního trestního soudu (ICC) k stíhání a obvinění Izraele z válečných zločinů.

Netanjahu odmítl pokusy ICC o „delegitimizaci Státu Izrael“ a zacílení na vojáky IDF.

Také nominoval Mikiho Zohara na pozici předsedy Likudu.

Toto pondělní setkání probíhalo ve stínu procesu Netanjahuova obvinění z korupce, které začalo v Jeruzalémě v neděli. Premiér toto řízení rezolutně odmítl jako „soudní převrat“, jehož cílem je zbavit jej moci.

27.05.2020 05:31 Daniel Žingor181Zdroj: World Israel News

Klíčová slova