Praha Jeruzalém

Šéf kabinetu PA vyzývá země EU, aby uznaly „Palestinu“ a zmařily tak izraelské plány na vyhlášení svrchovanosti v Judeji a Samaří.

Autor: Dalit Halevi, 28.5.2020 2:06

Šéf kabinetu Palestinské samosprávy Mohammad Shtayeh ve středu vyzval země Evropské unie, aby si pospíšily a uznaly palestinský stát.

Shtayyeh během virtuální konference s mnoha členy Evropského parlamentu vysvětlil, že uznání „Palestinského státu“ je důležité pro zachování dvoustátního řešení a pro boj proti izraelskému plánu anexe.

„Nechali jsme otevřené dveře jakékoli seriózní iniciativě, která usiluje o oživení mírového procesu v rámci mnohostranného mezinárodního dohledu vedeného Kvartetem (EU, Rusko, USA, OSN), protože úspěch mírového procesu závisí na existenci spravedlivého zprostředkovatele, dodržování jasných a dohodnutých pravidel, na seriozním partnerství a stanoveném harmonogramu,“ řekl Shtayyeh.

Řekl, že Izrael porušil všechny dohody, které podepsal, a proto Palestinci nemohou být nyní těmito dohodami vázáni.

Shtayy také řekl, že izraelský „plán anexe“ bude mít dopad nejen na Palestince, ale také na bezpečnost v celém regionu.

PA je rozhořčena koaliční dohodou mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministrem obrany Bennym Gantzem, která říká, že začátkem tohoto července může vláda započít proces vyhlášení svrchovanosti nad Judeou a Samařím.

PA také odsoudila, jí vnímanou, podporu USA pro vyhlášení suverenity. „Ministr spravedlnosti“ PA v této souvislosti nedávno vyhrožoval USA soudními procesy.

Ve středu bylo také oznámeno, že se vůdci Palestinské samosprávy snaží vytvořit mezinárodní koalici, která by zablokovala možnost prosazení izraelské suverenity.

Představitelé palestinských Arabů vyvíjejí tlak na ostatní země, aby oficiálně uznaly „Palestinu“, a to krokem, který měl obejít přímé mírové rozhovory s Izraelem.

Toto volání vzrostlo poté, co americký prezident Donald Trump představil svůj mírový plán pro Izrael a palestinské Araby. Předseda PA Mahmúd Abbás americký plán okamžitě odmítl a uvedl, že skončí v „popelnici historie“.

28.05.2020 06:21 Daniel Žingor194Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News