Praha Jeruzalém

Netanjahu odmítá kritiku zprava, že v záležitosti palestinského státu selhal.

Autor: Elad Benari, Kanada, 28.5.2020 20:06

Předseda vlády Benjamin Netanjahu ve čtvrtek v rozhovoru pro noviny Israel Hayom řekl, že krok uplatnění izraelské suverenity v Judeji a Samaře a údolí Jordánu bude historickým a odmítl kritiku opoziční pravice, že v otázce vzniku palestinského státu selhal.

„Poprvé od vzniku našeho státu se mi podařilo zajistit americké uznání naší svrchovanosti. Nejprve na Golanských výšinách a v Jeruzalémě, a poté dohodou, která umožní toto americké uznání uvnitř Judeje a Samaří. Toto jsou rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa a ten, kdo s ním tyto záležitosti dojednal, jsem byl já a nikdo jiný,“ řekl Netanjahu.

Na připomínku izraelské pravicové opozice, že v Trumpově balíčku je také skrytý palestinský stát, Netanjahu reagoval takto: „V tomto balíčku je historická příležitost změnit směr dějin – ty se zatím, po celou dobu, pohybovaly jen jedním směrem. Všechny diplomatické plány, které nám byly v minulosti předkládány, po nás chtěly, abychom část země Izraele předali, vrátili se k hranicím z roku 1967 a rozdělili Jeruzalém. Abychom přijali (palestinské) uprchlíky. Teď je to obrácené. Nejsme to my, kdo tlačen k ústupkům, ale spíše Palestinci. Bez ohledu na vyjednávání.“

„Pokud budou ochotni splnit a přijmout asi 10 striktních podmínek – včetně vyhlášení izraelské suverenity západně od řeky Jordán, zachování sjednoceného Jeruzaléma, odmítnutí přijetí uprchlíků, zachování židovských komunit a vyhlášení izraelské suverenity v rozsáhlých oblastech Judeje a Samaří a další…, potom bude (diplomatický) proces pokračovat,“ dodal.

„Musí akceptovat, že to budeme my, kdo bude spravovat bezpečnost ve všech oblastech. Pokud s tím budou souhlasit, budou mít svou vlastní entitu, kterou prezident Trump definuje jako stát. Jsou tu ale takoví, kdo tvrdí – jeden americký státník mi řekl toto: „Ale Bibi, to nebude stát.“ Řekl jsem mu, říkejte si tomu, jak chcete. V jádru Trumpova plánu jsou základy, o kterých jsme jen snili. A všechny ty věci, za které jsme zprava kritizování – co jsem já? Tady leží věci, za které jsme bojovali mnoho dlouhých let a my jsme jich konečně dosáhli. No a teď přichází s kritikou.“

Netanjahu zdůraznil, že několik tisíc palestinských Arabů žijících v Jordánském údolí, by podle tohoto plánu nezískalo izraelské občanství.

„Ne. Zůstanou palestinskou enklávou. Nebudeme anektovat Jericho. Máme tu jeden nebo dva (palestinské) shluky. Nemusíte nad nimi uplatňovat svrchovanost, pokud to budete chtít, zůstanou palestinskými subjekty. Ale naše bezpečnostní kontrola se vztahuje i na tyto místa,“ vysvětlil.

Na otázku, zda je znepokojen tím, že vyhlášení suverenity povede k tomu, že bude Izrael čelit soudním procesům u Mezinárodního trestního soudu v Haagu, předseda vlády odpověděl: „Ano, ale soud v Haagu už rozhodl, že jsme vinni válečnými zločiny. Bráníme naší zem, ale vojáci, vůdci a představitelé jsou vinni válečnými zločiny, protože si dovolujeme stavět domy v Gilo nebo Beit El. Je to absurdní. Od počátku je to jen hra.“

„Budeme s tím muset bojovat současně také proti koronaviru a stejně tak proti íránským pokusům vyvinout jadernou zbraň. Současně s deklarací svrchovanosti budeme muset vybojovat bitvu s ICC. Musíme těmto pobuřujícím obviněním čelit moudře a neústupně,“ dodal.

Koaliční dohoda mezi Netanjahuem a ministrem obrany Bennym Gantzem, která stanoví, že vláda může tento červenec (v Judeji a Samaří a údolí Jordánu) vyhlásit suverenitu, vyvolala v arabském světě rozruch.

V reakci na plánovaný krok předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás minulý týden oznámil, že PA již není vázána dohodami, které podepsala s Izraelem a USA, včetně bezpečnostní koordinace s Izraelem.

Vedoucí představitelé PA se podle zpráv ze středy chystají vytvořit mezinárodní koalici, aby zablokovali možnost vyhlášení izraelské suverenity.

Jordánský premiér Omar al-Razzaz minulý týden vyhrožoval, že pokud by židovský stát pokračoval v uplatňování své suverenity, potom by Jordánské království přehodnotilo své vztahy s Izraelem.

„Nebudeme akceptovat jednostranné izraelské kroky směřující k anexi palestinských zemí a byli bychom nuceni přehodnotit všechny aspekty našich vztahů s Izraelem,“ řekl Razzaz, který obvinil Izrael z toho, že využil toho, že je svět „rozptýlen“ koronavirovou krizí k realizaci „jednostranných kroků v zemi“.

Razzazova vyjídření přišla několik dní poté, co jordánský král Abdullah II varoval, že pokud by Izrael vyhlásil suverenitu, potom „by to vedlo k masivnímu konfliktu s Jordánským hášimovským královstvím“.

Král Abdullah řekl německému časopisu Der Spiegel, že „nechce hrozit a dělat ze sebe hlupáka, ale že zvažuje všechny alternativy.“

29.05.2020 06:40 Daniel Žingor296Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova