Praha Jeruzalém

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell dnes telefonoval s ministrem obrany Bennym Gantzem.

Od: Arutz Sheva, 11.6.2020 22:46

Vysoký představitel pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Evropské unie a místopředseda Evropské komise Josep Borrell dnes telefonicky hovořil s ministrem obrany Bennym Gantzem.

Borrell Gantzovi vřele poblahopřál k jeho jmenování a potvrdil záměr EU spolupracovat s novou izraelskou vládou ve všech záležitostech společného zájmu. Zdůraznil trvalý závazek EU k bezpečnosti státu Izrael a zdůraznil, že EU odsuzuje prohlášení směřující proti jeho existenci.

V otevřené diskusi vysoký představitel a alternativní předseda vlády probrali nedávný regionální vývoj na Blízkém východě a spolupráci mezi EU a Izraelem zaměřenou na podporu stability a míru v regionu. Dohodli se na potřebě úzce koordinovat tyto otázky a diskutovali o regionálních výzvách, jako je nešíření jaderných zbraní, přičemž vysoký představitel zdůraznil význam společného komplexního akčního plánu pro regionální bezpečnost.

Borrell znovu potvrdil připravenost EU usilovat o obnovení jednání o vyřešení všech otázek trvalého statusu a dosažení „spravedlivého a trvalého míru v regionu“. Připomněl pevný závazek EU k dohodnutému a životaschopnému „dvoustátnímu řešení“ na základě mezinárodně dohodnutých parametrů. Vysoký představitel sdílel své obavy ohledně potenciální „anexe“.

Vysoký představitel Borrell ocenil velmi promyšlenou a užitečnou výměnu názorů se zástupcem předsedy vlády Benny Gantzem. Oba souhlasili, že zůstanou v úzkém kontaktu.

12.06.2020 06:06 Daniel Žingor212Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova