Praha Jeruzalém

Kvůli vyšetřování válečných zločinů v Afghánistánu nařídil americký prezident uložit sankce proti ICC a zároveň tento soud obvinil z „politického pronásledování Izraele“.

Autor: Gary Willig, 11.6.2020 16:58

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal výkonný příkaz ukládající sankce jednotlivcům zapojeným do vyšetřování údajných válečných zločinů v Afghánistánu Mezinárodním trestním soudem (ICC).

Vysoký představitel Trumpovy správy uvedl, že je vyšetřování „protlačováno organizací pochybné integrity“, uvedly Reuters. Dále uvedl, že má americká vláda podezření, že Rusko manipuluje tento soud, aby zahájil vyšetřování proti Americe.

Příkaz zmocňuje amerického ministra zahraničí Mika Pompea k zmrazení aktiv představitelů ICC zapojených do vyšetřování. Pompeo bude navíc oprávněn zablokovat přístup těchto představitelů do USA.

Prezident Trump při podpisu tohoto příkazu také zmiňoval vyšetřování ICC údajných válečných zločinů Izraele.

„Navzdory naší žádosti tribunál nadále politicky pronásleduje Izrael, který je naším spojencem,“ řekl Trump.

Po návštěvě ministra Pompea minulý měsíc už izraelská vláda o tomto příkazu věděla.

Pompeo vydal proti ICC neobvykle tvrdé prohlášení a obvinil ho, že zahajuje vyšetřování z politických motivů.

„Mezinárodní trestní tribunál je politickým orgánem, nikoli soudní institucí. Tato nešťastná realita byla znovu potvrzena pokusem státního zástupce ICC prosadit jurisdikci nad Izraelem, který, stejně jako Spojené státy, není stranou Římského statutu, který soud ustanovil,“ řekl Pompeo.

„Dne 30. dubna prokurátor ICC znovu potvrdil svůj pokus vykonávat jurisdikci nad Západním břehem Jordánu, východním Jeruzalémem a Gazou prostřednictvím nové žaloby podané tomuto soudu. Jak jsme už objasnili, když se Palestinci chtěli připojit k Římskému statutu, nevěříme, že Palestinci mohou být považováni za suverénní stát, a proto ani nejsou způsobilí získat plné členství nebo se jako stát účastnit mezinárodních organizací, subjektů nebo konferencí, včetně ICC,“ dodal Pompeo.

Izraelští představitelé tento příkaz ocenili. Předseda Yaminy MK Naftali Bennett napsal svou reakci na Twitteru a řekl: „Ještě jednou děkuji, pane prezidente! ICC je zkorumpovaný a pokrytecký orgán, který používají nejhorší nepřátelé svobody a spravedlnosti. Skvělé rozhodnutí sankcionovat tuto frašku. ICC by měl skončit.“

Bývalá ministryně spravedlnosti a členka Knessetu Ayelet Shakedová napsala: „Palestinci a jiní zneužívají Mezinárodní trestní tribunál k provádění politických kampaní proti demokracii, přičemž narušují mezinárodní právo. Jsme vděčni prezidentovi Trumpovi za jeho důležité rozhodnutí sankcionovat ICC.“

12.06.2020 06:35 Daniel Žingor209Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova