Praha Jeruzalém

Jordánská vláda dala údajně Izraeli jasně najevo, že odmítne byť i jen omezené uplatnění suverenity nad Judeou a Samařím.

Autor: Elad Benari, 29.6.2020 6:41

Jordánská vláda dala Izraeli už několika způsoby najevo, že odmítne i omezenou aplikaci izraelské suverenity nad Judeou a Samařím a bude na ni reagovat stejně, jako by reagovala na rozsáhlý krok, informovaly v neděli Channel 13 News.

Jedním z kanálů, kterým byla tato zpráva předána, bylo nedávné setkání Jordánského krále Abdullaha II a šéfa Mossadu Yossiho Cohena.

Během tohoto setkání Cohen s králem probíral, jaký by byl postoj Jordánska vůči Izraeli, kdyby uplatnil omezenou svrchovanost pouze v sídelních blocích nebo nad malým počtem židovských komunit v Judeji a Samaří.

Jordánská odpověď byla, že pokud jde o království, neexistuje žádný rozdíl mezi velkým krokem uplatnění suverenity a malým krokem. Jordánci také údajně, aby se vyhnulo jakýmkoli nejasnostem ohledně svého postavení v této otázce, deklarovali stejné stanovisko USA a některým evropským zemím.

Král Abdullah II nedávno Izrael před uplatněním svrchovanosti v Judeji a Samaří varoval a řekl, že pokud Izrael suverenitu uplatní, „povede to k masivnímu konfliktu s Jordánským hášimovským královstvím“.

Později uvedl, že by krok vyhlášení suverenity ohrozil stabilitu na Blízkém východě.

Jordánský premiér Omar al-Razzaz vyhrožoval, že pokud by židovský stát pokračoval v procesu uplatňování suverenity, přehodnotilo by jeho království své vztahy s Izraelem.

Nedávné zprávy naznačily, že král Abdullah odmítá s premiérem Benjaminem Netanjahuem o plánu suverenity jakkoli komunikovat a vyhýbá se také návrgům, které mu učinil ministr obrany Benny Gantz.

Jordánsko je spolu s Egyptem jednou z pouhých dvou arabských zemí, které s Izraelem podepsaly mírovou smlouvu. Mnoho Jordánců však stále vnímá Izrael jako svého nepřítele a protestuje proti tomu, co považují za „normalizaci“ s židovským státem.

Kromě toho parlament země, který je složen převážně z islamistů, zůstává protiizraelský a jeho členové více než jednou vyzvali ke zrušení této mírové smlouvy.

29.06.2020 07:14 Daniel Žingor137Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova