Praha Jeruzalém

Ve velmi neobvyklém kroku si Vatikán převolal velvyslance USA a Izraele, aby vyjádřil své znepokojení nad možným vyhlášení suverenity ze strany Izraele.

Autor: Elad Benari, 2.7.2020 00:11

Vatikán ve velmi neobvyklém kroku svolal velvyslance USA a Izraele, aby vyjádřili obavy Svatého stolce ohledně snah Izraele rozšířit svrchovanost nad částmi Judeje a Samaří, informovaly ve středu Reuters.

Prohlášení Vatikánu říká, že se v úterý uskutečnily schůzky mezi vatikánským ministrem zahraničí kardinálem Pietro Parolinem, americkým velvyslancem Callistou Gingrichem a izraelským velvyslancem Orenem Davidem.

Vysoký diplomatický zdroj agentuře Reuters řekl, že Parolin se setkal s oběma vyslanci zvlášť, což z vatikánského prohlášení není jasné.

Parolin, nejvyšší vatikánský diplomat, vyjádřil „znepokojení Svatého stolce ohledně možných jednostranných akcí, které mohou ohrozit hledání míru mezi Izraelci a Palestinci, jakož i choulostivou situaci na Blízkém východě.“

Podle koaliční dohody mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a alternativním premiérem Bennym Gantzem se mohla být svrchovanost vyhlášena ve středu, nicéně dosud nedošlo k dohodě o modalitě tohoto kroku, v rámci mírového návrhu oznámeného prezidentem USA Donalde Trumpem letos v lednu, právě s Washingtonem.

Vatikánské prohlášení zopakovalo svůj postoj na podporu dvoustátního řešení a uvedlo: „Izrael a Palestina mají právo existovat a žít v míru a bezpečí v rámci mezinárodně uznávaných hranic.“

Vatikán apeloval na Izraelce a Palestince, aby udělali vše, co je v jejich silách, aby na základě rezolucí OSN znovu otevřeli proces přímých jednání.

Netanjahu se v úterý setkal s americkým velvyslancem Davidem Friedmanem a zvláštním vyslancem pro Blízký východ Avi Berkowitzem. Po schůzce předseda vlády řekl: „Mluvil jsem o otázce vyhlášení suverenity s americkým vyslancem Avi Berkowitzem a velvyslancem Davidem Friedmanem. To je věc, na které pracujeme a budeme na ní pracoval i v následujících dnech.“

V pondělí Netanjahu naznačil členům Likudu, že uplatnění suverenity nad Judeou a Samařím nebude provedeno 1. července, což ukazuje na to, že se jedná o složitý krok, který vyžaduje zohlednění mnoha politických a bezpečnostních hledisek.

Středeční prohlášení není první, ve kterém Vatikán vyjádřil nesouhlas s vyhlášením suverenity. V květnu uvedl, že izraelský postup ohledně suverenity má své konsekvence a mohl by ohrozit mírové rozhovory.

Papež, když v minulosti hovořil o izraelsko-palestinském arabském konfliktu, vyzval k „dvoustátnímu řešení“ a tímto k vyřešení desetiletí starého konfliktu.

V roce 2013 uznal Vatikán „Palestinu“ jako stát. V roce 2017 otevřela Palestinská samospráva (PA) ve Vatikánu své „velvyslanectví“. K tomu došlo poté, co vstoupila v platnost dohoda mezi Svatým stolcem a PA o zřízení „velvyslanectví“.

02.07.2020 06:31 Daniel Žingor235Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova