Praha Jeruzalém

„Ofek 16“ se připojil k flotile izraelských špionážních satelitů, které sledují největšího nepřítele Izraele – Írán, jehož jaderný program Izrael usiluje zničit.

Od: Associated Press, 6. července 2020

V pondělí oznámilo izraelské Ministerstvo obrany úspěšné vypuštění nového špionážního satelitu. Ten se tak stává dalším z nástrojů ke sledování četných hrozeb v regionu.

„Ofek 16“ se připojil k flotile izraelských špionážních satelitů, které byly vypuštěny v posledních dvou desetiletích. Izraelští představitelé sice tyto hrozby nijak nespecifikovali, je ale jasné, že jedničkou mezi nimi je Írán, který se snaží vyvinout jaderné zbraně.

„Celá tato skupina satelitů monitoruje všechny hrozby státu Izrael. Tyto, jak víte, jsou někdy sice daleko, ale bezprostřední, takže vyžadují neustálý dohled,“ řekl Amnon Harari, vedoucí vládní Organizace pro kosmický a satelitní program.

Izrael nepotvrzuje, kolik satelitů je reálně v provozu, ale Harari zmínil nejméně dva další, Ofek 5, vypuštěný v roce 2002 a Ofek 11, vypuštěný v roce 2016.

„Můžete obecně předpokládat, že jakmile máte na obloze paralelně více než jeden satelit, dosáhnete tím lepší frekvence sledování cílových bodů,“ řekl.

Satelit byl vyvinut ve spolupráci ministerstva a státem vlastněnou Israel Aerospace Industries (IAI). Ministerstvo uvedlo, že byl Ofek 16 vypuštěn ve 4 hodiny ráno z letecké základny Palmachim ve středním Izraeli a popsalo ho jako „elektrooptický průzkumný satelit s pokročilými schopnostmi“.

Shlomi Sudri, generální ředitel vesmírné divize IAI, řekl, že je již Ofek na oběžné dráze a vysílá „zdravé signály“. Řekl, že očekává, že asi za týden začne přenášet fotografie.

Írán zůstává největší hrozbou Izraele, a to kvůli jeho vývoji raket dlouhého doletu, jadernému programu, podpoře teroristických skupin v celém regionu a vojenské přítomnosti v sousední Sýrii.

Minulý týden požár poškodil montážní středisko odstředivek v íránském jaderném místě Natanz. Írán to potvrdil, což zvýšilo spekulace, že by za tím mohl stát Izrael.

Ministr obrany Benny Gantz označil pondělní vypuštění satelitu za „mimořádný úspěch“.

„Naše technologická převaha a zpravodajské schopnosti jsou pro bezpečnost státu Izrael zásadní,“ řekl.

07.07.2020 05:42 Daniel Žingor142Zdroj: United with Israel

Klíčová slova