Praha Jeruzalém

Channel 12 news uvádí, že Mossad zabránil několika útokům Íránu na izraelské ambasády v Evropě.

Paul Shindman, World Israel News, 8. července 2020

Izraelská agentura Mossad v nedávné době zabránila několika útokům Íránu na izraelské ambasády v Evropě a dalších zemích.

Íránské pokusy zaútočit na izraelské cíle v zahraničí jsou zjevně odvetou za údajné izraelské útoky v Íránu a Sýrii. Tyto pokusy přichází uprostřed rostoucí frustrace Teheránu nad útoky na jejich cíle, včetně těch, které jsou spojeny s teheránským vojenským jaderným programem.

Mossad na zachycení pokusů o útok zřejmě spolupracoval se svými protějšky v nejmenovaných zemích, informovaly Channel 12.

Žádné další podrobnosti nebyly odhaleny a žádná ze zemí nebyla jmenována, ale kancelář vojenské cenzury umožnila Channel 12 oznámit, že k tomuto pokusu či pokusům o útok reálně došlo.

Záhadný výbuch z minulého týdne v místě obohacování uranu v Natanzu zastavil íránský jaderný program nejméně na dva roky, odhaduje se západní zpravodajský zdroj.

Zahraniční média připisují útok v Natanze Izraeli a představitelé západních zpravodajských služeb  uvádí, že došlo k významným škodám. Ministr obrany Benny Gantz účast Izraele popřel.

Zpráva o úspěchu Mossadu je jedním z nedávno zveřejněných příběhů, mezi něž patří i nedávný íránský kyberútok na izraelskou vodní infrastrukturu a izraelská odveta, která způsobila chaos v klíčovém íránském lodním přístavu.

Tyto veřejně odhalené incidenty jsou pouze viditelnou součástí tajné války mezi Izraelem a Íránem, která probíhá ve skrytu, uvedla zpráva, přičemž Íránci zřejmě kvůli izraelským úspěchům ztrácí trpělivost.

Írán má dlouhou historii útoků na izraelské diplomatické mise, počínaje bombovým útokem izraelské ambasády v Argentině teroristickou skupinou Hizballáh v roce 1992, která zabila 29 lidí. Irán je rovněž podezřelý z toho, že stál za bombovými útoky na izraelské diplomaty v Thajsku, Indii a Gruzii v roce 2012.

„Diplomatický tlak na Teherán – v kombinaci s velkým utrpením íránského režimu v důsledku bezprecedentní hospodářské a zdravotní krize, kyberútoků a útoků na vnitřní infrastrukturu – by mohl Teherán dotlačit k reakci a tím způsobit chyby, a to by mohlo přinést překvapení,“ varoval plukovník v záloze Ehud Evental, vedoucí výzkumný pracovník v Institutu pro politiku a strategii interdisciplinárního centra v Herzliya.

Izrael také začátkem tohoto týdne úspěšně vypustil na oběžnou dráhu svůj sedmý satelit. Ten dokáže monitorovat povrch Země a poskytnout včasné informace a přesné údaje o potenciálních hrozbách. Izrael je členem prestižního klubu pouhých osmi zemí na světě, který má schopnost vyvíjet a vypouštět své vlastní satelity. To dává Izraeli schopnost nezávisle shromažďovat životně důležité informace, zejména o Íránu.

09.07.2020 06:29 Daniel Žingor449Zdroj: World Israel News

Klíčová slova