Praha Jeruzalém

USA nejsou v tuto chvíli otevřeny rozhovorům o plánech na vyhlášení suverenity, říká vysoký izraelský představitel a Netanjahu ji nevyhlásí bez podpory USA.

Autor: David Rosenberg, 14.7.2020 9:07

Plán izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na uplatnění suverenity nad částmi Judeje a Samaří byl prozatím zmrazen, uvedl v úterý ráno vysoký izraelský představitel.

Yariv Levin (Likud), mluvčí Knessetu a šéf izraelské delegace vyjednávající s Bílým domem o realizaci plánu suverenity, v uzavřených rozhovorech uvedl, že rozhovory s USA v tuto chvíli nepostupují, a dodal, že jsou američtí představitelé otevřeni diskusi na toto téma, informoval v úterý Moriah Asraf Wolberg v Galei Tzahal v pořadu „Dobré ráno Izraeli“ s Efim Trigerem.

Levin, klíčový spojenec Netanjahua, také uvedl, že se premiér Netanjahu se bez podpory USA nebude s plánem suverenity posouvat vpřed.

Zdroje blízké mluvčímu Knessetu odpověděly na úterní zprávu tím, že Izrael nikdy neuvažoval o uskutečnění plánu suverenity bez podpory USA a že Izrael v současné době čeká, až USA tento plán zváží.

V neděli večer informovaly Kan, že Bílý dům naléhá na Izrael, aby odložil plánovaný krok premiéra Benjamina Netanjahua na uplatnění izraelské suverenity nad částmi Judeje a Samaří, dokud Netanjahu nezíská podporu koaličního partnera Bennyho Gantze.

Podle této zprávy USA naléhají na Likud, aby ohledně suverenity dosáhl dohody s Modrou a bílou, aby byla zachována stabilita izraelské vlády.

Zpráva dále tvrdí, že se Bílý dům snaží Palestinské samosprávě vyjednat izraelské ústupky výměnou za uznání izraelské suverenity USA nad částmi Judeje a Samarie v naději, že tyto ústupky přivedou Palestinskou samosprávu k jednacímu stolu.

Od premiéra Netanjahua se obecně očekávalo, že 1. července, první den, kdy mu to umožňuje koaliční dohoda s Gantzem, přednese vládě svůj plán svrchovanosti.

Od té doby však Netanjahu téměř dva týdny svůj plán oficiálně neodhalil, ani o něm nijak neinformoval.

15.07.2020 06:06 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova