Praha Jeruzalém

Demokratický prezidentský kandidát údajně zabránil zmínit izraelskou „okupaci“ na platformě Demokratické strany.

Autor: Elad Benari, 7.8.2020 3:10

Bývalý viceprezident USA a demokratický prezidentský kandidát Joe Biden zabránili zmínce izraelské „okupace“ na platformě Demokratické strany, informovaly ve čtvrtek Foreign Policy.

Na začátku července byli senátor Bernie Sanders a další vlivní progresivisté přesvědčeni, že zajistili kritický ústupek z Bidenovy kampaně tím, že připravili tuto platformu potvrdit, že mají palestinští Arabové právo žít bez cizí „okupace“, což je chabě zahalený odkaz na Izrael.

Pár dnů před tím, než byl 15. července návrh platformy zveřejněn , však předpokládaný demokratický kandidát, podle tří zdrojů, toto osobně přehodnotil a nařídil svým poradcům, aby tam žádný odkaz na izraelskou „okupaci“ nedávali.

Toto rozhodnutí podle těchto zdrojů přišlo na poslední chvíli po silném lobingu ze strany pro-izraelských skupin právníků. Bidenovi asistenti následně zavolali vůdce progresivistů a naléhali na ně, aby upustili od požadavku vyhlásit Izrael za okupační moc, a argumentovali tím, že zahrnutí této věty by hrozilo podkopáním jednoty v Demokratické straně.

„Otázka, zda má být v textu povolen odkaz na „okupaci“ nebo použití obratu „ukončení okupace“, byla položena víceprezidentovi a ten řekl „ne“,“ řekl Jason Isaacson, hlavní referent pro politiku a politické záležitosti na Americkém židovském výboru, uvedly Foreign Policy. „To není záležitost, ke které se může strana přiklonit, protože by to bylo v rozporu s postojem Joe Bidena.“

Vzdání se tohoto odkazu odráží neochotu bývalého viceprezidenta zvrátit desetiletí pevné podpory Izraele, i když Biden a jeho strana vyjadřují rostoucí podporu pro obnovení diplomatických vazeb s Palestinci a posílení potřeby věnovat větší pozornost palestinským právům.

Znamenalo to také vítězství strany, která usiluje o zachování úzkých vztahů s Izraelem.

Návrh platformy pro rok 2020, která byla vydána na konci července, zahrnuje postoje, které jsou proti izraelskému kroku uplatnění suverenity nad Judeou a Samařím a podporují práva palestinských Arabů.

Návrh dokumentu uvádí: „Demokraté se staví proti jakýmkoli jednostranným krokům jedné ze stran – včetně anexe – které podkopávají vyhlídky na dvoustátní řešení. Demokraté budou i nadále čelit podněcování a teroru. Jsme proti expanzi osidlování. Věříme, že zatímco Jeruzalém je věcí jednání o konečném statusu, měl by zůstat hlavním městem Izraele, nerozděleným městem přístupným lidem všech vyznání.“

Demokraté hlasitě protestovali proti izraelskému plánu na uplatnění svrchovanosti nad částmi Judeje a Samaří, což byl krok, který, v souladu s koaliční dohodou podepsanou mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministrem obrany Bennym Gantzem, mohl být proveden 1. července.

V poslední dnesch napsali čtyři demokratičtí senátoři (včetně Alexandrie Ocasio-Cortez a Rashidy Tlaib) ministrovi zahraničí USA Mike Pompeovi dopis a vyzvali Spojené státy, aby snížily pomoc Izraeli, pokud bude pokračovat v uplatňování svrchovanosti nad Judeou a Samařím.

Už před tím vydala skupina demokratických senátorů, včetně senátora Chucka Schumera (D-NY), senátora Boba Menendeze (D-NJ) a senátora Ben Cardina (D-MD), prohlášení, ve kterém vyjádřila svůj nesouhlas s uplaněním suverenity.

Senátoři poznamenali, že „jedinou cestou k trvalému míru“ jsou přímá jednání mezi Izraelci a Palestinci. Varovali, že by anexe „mohla podkopat regionální stabilitu a zájmy americké národní bezpečnosti v regionu“.

Chris Van Hollen (D-MD), prominentní demokrat, nedávno navrhl zákon, který by zakázal americkou pomoc Izraeli,pokud by vyhlásil svou svrchovanost nad částmi Judeje a Samaří.

07.08.2020 06:49 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News