Praha Jeruzalém

Obranné složky zmařily kyberútok zaměřený na obranný průmysl. Útočníci použili falešné profily na Linkedinu.

Autor: Yoni Kempinski, 12.8.2020 16:02

Ředitelství bezpečnosti pro řízení obrany ve spolupráci s dalšími bezpečnostními institucemi zmařilo kybernetický útok zaměřený na přední izraelský obranný průmysl.

Po vyšetřování případu bylo zjištěno, že pokus o kybernetický útok provedla mezinárodní kybernetická skupina s názvem „Lazarus“ – organizace podporovaná cizí zemí. Členové skupiny použili různé techniky hackování, včetně „sociálního inženýrství“ a imitace. Vytvořili falešné profily na sociální síti Linkedin, která se používá především pro hledání zaměstnání v high-tech sektoru.

Útočníci se vydávali za manažery, generální ředitele a vedoucí pracovníky oddělení lidských zdrojů, jakož i se zástupci mezinárodních společností a kontaktovali zaměstnance předních obranných odvětví v Izraeli s cílem rozvíjet diskuse a lákat je různými pracovními příležitostmi. V procesu odesílání pracovních nabídek se útočníci pokusili ohrozit počítače těchto zaměstnanců, proniknout do jejich sítí a shromažďovat citlivé bezpečnostní informace. Útočníci se také pokusili použít oficiální webové stránky několika společností za účelem napadení cizích systémů.

Kybernetické útoky byly identifikovány v reálném čase a byly zmařeny technickou jednotkou pod ředitelem Bezpečnosti pro řízení obrany, na Ministerstvu obrany, jakož i systémy kybernetické obrany používanými v obranném průmyslu. V jejich sítích nedošlo k žádnému poškození ani narušení. Po tomto pokusu o narušení zahájilo Ředitelství bezpečnosti, společně s obranným průmyslem a dalšími bezpečnostními orgány, vyšetřování celého incidentu.

Ředitelství bezpečnosti pro řízení obrany uvedlo, že bude pokračovat ve své práci v ničení pokusů o narušení sítí izraelského obranného průmyslu a všech pokusů o poškození technologických schopností a majetku Státu Izrael.

13.08.2020 05:39 Daniel Žingor135Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova