Praha Jeruzalém

V dohodě zprostředkované USA Bahrajn a Izrael souhlasili s navázáním úplných diplomatických vztahů.

Autor: Elad Benari, Kanada, 11. 9. 2020 21:06

Americký prezident Donald Trump, bahrajnský král Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa a předseda vlády Benjamin Netanjahu se v pátek dohodli na navázání úplných diplomatických vztahů mezi Izraelem a Bahrajnským královstvím, uvedl Bílý dům ve svém prohlášení.

Poté, co Spojené arabské emiráty a Izrael 13. srpna oznámily, že normalizují své vztahy, se tak Bahrajn stal druhým státem v Perském zálivu, který normalizoval své vztahy s Izraelem

Prohlášení Bílého domu uvádí, že Bahrajn přijal pozvání prezidenta Trumpa, aby se připojil k Izraeli a Spojeným arabským emirátům a slavnostnímu podpisu jejich mírové dohody příští týden v Bílém domě, kde Netanjahu a bahrajnský ministr zahraničí Abdullatif Al Zayani podepíší historickou Deklaraci míru.

„Jedná se o historický průlom k míru na Středním východě. Otevření přímého dialogu a vazeb mezi těmito dvěma dynamickými společnostmi a vyspělými ekonomikami bude pokračovat v pozitivní transformaci Středního východu a zvýšení stability, bezpečnosti a prosperity v regionu,“ uvádí se v prohlášení.

„Spojené státy vyjadřují vděčnost bahrajnskému království za to, že 25. června 2019 uspořádalo v Manamě historický workshop Peace to Prosperity, aby podpořily mír, důstojnost a ekonomické příležitosti pro palestinský lid. Strany budou v tomto ohledu pokračovat ve svém úsilí o dosažení spravedlivého, komplexního a trvalého řešení izraelsko-palestinského konfliktu, aby umožnily palestinskému lidu plně využít svůj potenciál. Izrael potvrdil, že jak je uvedeno ve Vizi míru, všichni muslimové, kteří přijdou v míru, mohou navštěvovat a modlit se v mešitě Al Aksá a na dalších svatých místech Jeruzaléma a tato místa zůstanou otevřena pokojným ctitelům všech vyznání,“ dodává.

Premiér Netanjahu uvedl, že je nadšený, že může oznámit mírovou dohodu s další arabskou zemí – Bahrajnem.

„Uběhlo celých 26 let od druhé mírové dohody s arabským státem, než jsme dosáhli třetí mírové dohody, ale tvrvalo jen 29 dní, než jsme dosáhli mírové dohody se čtvrtým arabským státem a bude jich přibývat,“ uvedl Netanjahu na videu zveřejněném po prohlášení.

„Toto je nová éra míru. Mír za mír. Ekonomika za ekonomiku,“ dodal.

Trump na Twitteru dohodu mezi Bahrajnem a Izraelem uvítal a označil ji za „historický průlom“.

„Dnes další HISTORICKÝ průlom! Naši dva SKVĚLÍ přátelé Izrael a Bahrajnské království se dohodli na mírové dohodě – druhá arabská země, která s Izraelem během 30 dní uzavřela mír!“ tweetoval.

I velvyslanec USA v Izraeli David Friedman uvítal podpis dohody s Bahrajnem.

„Od mírové dohody mezi Izraelem a Jordánskem k mírové dohodě mezi Izraelem a SAE uběhlo 26 let. Od mírové dohody mezi Izraelem a SAE do mírové dohody mezi Izraelem a Bahrajnem 29 dní!! Toto je Trumpova diplomacie v akci, neztrácí čas a mění svět k lepšímu!“ tweetoval.

Páteční dohoda přišla po několika zprávách z posledních týdnů, že Bahrajn a Izrael pracují na dokončení dohody o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi.

Bahrajnská vláda minulý týden oznámila, že přijala žádost vlády Spojených arabských emirátů o povolení letu mezi SAE a Izraelem přes jeho vzdušný prostor.

13.09.2020 05:29 Daniel Žingor161Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova