Praha Jeruzalém

Palestinci zuří, že další arabská země odmítla jejich požadavky na bojkot Izraele.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 13. září 2020

Palestinci v Pásmu Gazy, kteří byli rozhořčeni uzavřením míru s Izraelem, pálili fotografie vůdců USA, Izraele, Bahrajnu a Spojených arabských emirátů (SAE).

Vedoucí představitelé Hamasu zuřili, když prezident Trump oznámil, že se k historickému ceremoniálu 15. září v Bílém domě připojí i bahrajnský národ a ne jeden, ale dva arabské národy formálně naváží diplomatické vztahy s Izraelem.

„Musíme bojovat proti viru normalizace a zablokovat všechny jeho cesty, abychom zabránili jeho šíření, než uspěje,“ řekl mluvčí Hamasu Maher al-Kholy agentuře Reuters.

Palestinci se marně pokoušeli zablokovat arabské státy v podpisu samostatných mírových dohod s Izraelem a snažili a snaží se nadále sabotovat mírový proces, dokud nebudou splněny všechny jejich požadavky.

V rámci dalšího tlaku na mír minulý týden Saúdská Arábie a Bahrajn oznámily, že okamžitě upouštějí od svého leteckého bojkotu Izraele a nyní umožní letům do a z Tel Avivu létat jejich vzdušným prostorem – což je velká úspora času pro lety El Al které dosud musely trávit hodiny přesměrováváním  tras na Dálný východ.

Palestinci ve městě Gaza pálili fotografie čtyř zúčastněných vůdců: bahrajnského krále Hamada bin Isa Al Khalifa, korunního prince šejka Mohammeda bin Zayeda al-Nayhana ze Spojených arabských emirátů, amerického prezidenta Donalda Trumpa a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Netanjahu mezitím Trumpa za zprostředkování dohod pochválil.

„Všechny tyto dohody vznikají díky letité tvrdé práci v zákulisí, ale uskutečnily se díky důležité pomoci našeho přítele, prezidenta Spojených států, prezidenta Trumpa, a rád bych mu a jeho týmu za tuto důležitá pomoc poděkoval. Nová éra – mír za mír.“

Netanjahu povede izraelskou delegaci do Washingtonu na slavnostní podpis v úterý, kdy se Spojené arabské emiráty a Bahrajn stanou třetí a čtvrtou arabskou zemí, která po Egyptě a Jordánsku uzavře s Izraelem mír.

15.09.2020 06:37 Daniel Žingor144Zdroj: United with Israel

Klíčová slova