Praha Jeruzalém

Bulharský soud udělulil v nepřítomnosti dvěma teroristům Hizballáhu, za jejich roli při bombovém útoku na autobus v roce 2012, při kterém zahynulo pět Izraelců, doživotí.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 21. září 2020

Soudce v Bulharsku v pondělí odsoudil dva podezřelé členy Hizballáhu k doživotnímu vězení za bombový útok na autobus v roce 2012 na letišti v Burgasu, při kterém zahynulo pět izraelských turistů a jejich bulharský řidič autobusu.

Oba muži, Meliad Farah (39 let), dvojí občan Libanonu a Austrálie, a Hassan El Hajj Hassan (32 let), s dvojitým kanadsko-libanonským občanstvím, byli soudkyní Adelinou Ivanovou uznáni vinnými za jejich roli při bombovém útoku na autobus na letišti v bulharském letovisku Burgas 18. července 2012.

Důkazy nalezené na místě činu spojovaly oba muže s trestným činem, ale oba nebyli nikdy zadrženi a útočníci byli souzeni v nepřítomnosti.

Tito dva byli usvědčeni z pomoci útočníkovi, dvojitému francouzsko-libanonskému občanovi jménem Mohamad Hassan El Husseini, který byl sám zabit, když bomba explodovala a zapálila autobus.

Bezpečnostní kamery na letišti ukazovaly, jak se El Husseini motal vedle autobusu s batohem a poté, co jej vložil do zavazadlového prostoru, explodoval.

Bulharští představitelé uvedli, že teroristická buňka dorazila na místo měsíc před útokem a byli podle nich sofistikovaní a dobře vycvičení.

Farah a Hassan den po útoku opustili Bulharsko.

Zavražděným izraelským turistům bylo po dvaceti letech kromě Kochava Shriki z Rishon LeZion, které bylo 42 let a byla těhotná. Dalších 38 Izraelců bylo při útoku zraněno.

Zpráva New York Times z roku 2012 citovala americké bezpečnostní činitele, kteří identifikovali sebevražedného atentátníka jako člena buňky z teroristické skupiny Hizballáh podporovaná Íránem, která operovala v Bulharsku a chtěla zaútočit na izraelské cíle.

Forenzní vyšetřovatelé zjistili, že všechny falešné řidičské průkazy používané teroristy byly vytištěny na stejné tiskárně na libanonské univerzitě a že podezřelí dostávali peníze od lidí spojených s Hizballáhem.

Dva odsouzení teroristé jsou stále na svobodě a jsou na seznamu těch nejhledanějších zločinců Interpolu.

22.09.2020 05:55 Daniel Žingor158Zdroj: World Israel News