Praha Jeruzalém

Íránský prezident: Nejsme žádný vyjednávací čip v amerických volbách ani v jejich vnitřní politice.

Autor: Elad Benari, 23. 9. 2020 6:26

Íránský prezident Hassan Rouhani v úterý uvedl, že příští vůdce USA musí přijmout požadavky Teheránu.

„Nejsme žádný vyjednávací čip v amerických volbách ani v jejich vnitřní politice,“ uvedl Rouhani podle AFP ve svém virtuálním projevu před Valným shromážděním OSN.

„Jakákoli administrativa USA po nadcházejících volbách nebude mít jinou možnost, než se vzdát odolnosti íránského národa,“ uvedl.

Tato vyjádření přšla den poté, co Trumpova vláda ohlásila nařízení nových sankcí vůči Íránu, jejichž cílem je vymáhat sankce OSN.

Sankce zavedly nové zbrojní embargo na Írán, které nahradí embargo OSN, jehož platnost vyprší v říjnu. Představitelé americké správy tvrdí, že jde o nespecifikovaný zákaz prodeje zbraní a umožňuje sankcionovat jakékoli mezinárodní společnosti nebo jednotlivce, kteří by se snažili embargo porušit.

Minulý měsíc Washington zahájil proces obnovení všech sankcí OSN proti Íránu před rokem 2015. Krok k aktivaci „snapbacku“ nastal poté, co Rada bezpečnosti OSN odmítla rezoluci USA o prodloužení zbrojního embarga na Írán, která má vypršet v říjnu.

Prezident Rady bezpečnosti OSN však požadavek USA odmítl s tím, že mezi členy rady nedošlo k obecné dohodě.

Napětí mezi Íránem a Spojenými státy vzrostlo za vlády prezidenta Donalda Trumpa, který odstoupil od jaderné dohody z roku 2015 sjednané jeho předchůdcem Barackem Obamou a uvalil na zemi rozsáhlé sankce.

Joe Biden, Trumpův soupeř ve volbách 3. listopadu, jadernou dohodu z roku 2015 podporuje.

„Spojené státy nám nemohou vnutit ani jednání, ani válku. Život v sankcích je tvrdý. Těžší by však byl život bez nezávislosti,“ uvedl podle agentury AFP Rúhání v úterý.

„A pro svět: Dnes je na čaes říct „ne“ šikaně a aroganci. Éra dominance a hegemonie je dávno za námi. Naše národy a děti si zaslouží lepší a bezpečnější svět založený na vládě zákona,“ pokračoval .

Trump jasně uvedl, že jsou Spojené státy mimo jadernou dohodu.

„Odstoupili jsme od té hrozné íránské jaderné dohody a uvalili jsme ochromující sankce na tohoto lídra světového státního teroru,“ řekl.

24.09.2020 06:20 Daniel Žingor157Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova