Praha Jeruzalém

Tyto teroristické platby zahrnovaly také 187 000 NIS za útok, který si vyžádal životy tříměsíční Chaya Zisel Braun a Karen Yemima Mosquera a zranil dalších sedm lidí.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 7. října 2020

Ministr obrany Benny Gantz v úterý podepsal čtyři příkazy k zajištění finančních prostředků převedených z Hamasu a Palestinské samosprávy Arabům s izraelským občanstvím, jejichž rodinní příslušníci spáchali teroristické útoky.

Tyto čtyři příkazy jsou součástí ekonomické kampaně, kterou Izrael vede proti teroristům, v čele s Národním úřadem pro financování boje proti terorismu, bezpečnostní agenturou Shin Bet, izraelskou policií, ministerstvem zahraničních věcí a dalšími.

Zajištěné prostředky vyplatil Hamas a Palestinská samospráva teroristům ve výkonu trestu v izraelských věznicích a rodinám zabitých teroristů.

„Tyto platby jsou součástí systematické a organizované činnosti teroristických organizací zaměřené na zintenzivnění teroristických aktivit a činů a na odměňování vězňů a jejich rodin,“ zdůraznilo ministerstvo obrany.

Od svého založení v roce 1994 PA vyplácí měsíční platy vězňům teroristů a propuštěným vězňům.

PA také vyplácí měsíční příspěvky rodinám mrtvých teroristů, takzvaným šahidům, muslimským mučedníkům. Tyto platby jsou odměnou za účast na teroristických aktech proti Izraelcům. Platby byly kritizovány jako finanční pobídka ke spáchání teroristických útoků proti Izraelcům.

Podle platové stupnice PA začíná plat uvězněného teroristy od prvního dne ve vězení každý měsíc 1 400 NIS (401 USD) a postupně se zvyšuje na 12 000 NIS (3 435 USD), v souladu s dobou, po kterou byl vězněn.

Čím závažnější byl útok, tím vyšší je plat, který má terorista obdržet.

PA vynaložila v roce 2019 na stipendia teroristům a jejich rodinám 517,4 milionu NIS (150 milionů USD), což představuje nárůst o 5 milionů NIS a nárůst o 3% ve srovnání s rokem 2018

Zajištěné finanční prostředky v kumulativní výši stovek tisíc šekelů zahrnují 187 000 NIS určených pro Anas Rabahi Said Shlodiovou, matku teroristy Hamasu Abd al-Rahmana Idrise Muhammada Yahya Shlodiho, který zavraždil tříměsíční Chaya Zisel Braun a Karen Yemima Mosquera a sedm dalších lidí při útoku automobilem v Jeruzalémě v říjnu 2014 zranil. Terorista byl při pokusu o útěk z místa činu zastřelen.

Byl vydán správní příkaz k zabavení a propadnutí 187 000 NIS, které byly Shlodiové převedeny z prostředků Hamasu.

08.10.2020 06:11 Daniel Žingor247Zdroj: United with Israel

Klíčová slova