Praha Jeruzalém

„Děje se něco hmatatelného. Budujeme a rozvíjíme naše komunity,“ řekl Shlomo Neeman, šéf regionální rady Gush Etzion.

Autor: Ezra Stone, United with Israel, 14. října 2020

Ve středu oznámila izraelská civilní správa plány na výstavbu více než 2100 nových domů a bytů v Judeji a Samaří – zde v současné době žije téměř půl milionu židovských Izraelců.

Nově ohlášené jednotky zvyšují celkový počet nových domů v Judeji a Samaří v letošním roce na téměř 9 500.

To představuje nejvyšší počet schválení během Trumpovy administrativy.

Rada pro plánování civilní správy se sejde znovu na konci tohoto týdne a mohla by schválit ještě další výstavbu.

Schválení přicházejí po zásadním rozhodnutí ministra zahraničí Mikea Pompea z roku 2019, které potvrzuje, že židovské komunity v Judeji a Samaří nejsou „nelegální“, což je označení, které antiizraelští kritici neustále papouškují, a to navzdory skutečnosti, že právní experti jako Eugene Kontorovich prokázali neexistenci jakéhokoli precedentu popírajícího nárok na tuto výstavbu.

Palestinci se staví proti židovským komunitám v Judeji a Samaří, což je území v zemi Izraele, kde historicky žila velká část židovského národa.

Podle Palestinců mají na celou Judeu a Samaří nárok oni sami, a to navzdory skutečnosti, že tam nikdy v historii nebyl žádný nezávislý palestinský stát. Izrael získal kontrolu nad tímto územím v roce 1967 od Jordánska, které jej okupovalo, dokud nebylo Izraelem během Šestidenní války poraženo. Tehdy se židovský stát bránil svému zničení okolními arabskými zeměmi.

„Asi 1 313 bytových jednotek bylo uděleno konečné formální schválení zahájení výstavby, zatímco 853 domů získalo schválení předběžné, které bude ještě vyžadovat další vyjádření,“ uvedla ve středu agentura Associated Press.

„Děje se něco hmatatelného. Budujeme a rozvíjíme naše komunity,“ řekl Shlomo Neeman, šéf regionální rady Gush Etzion.

15.10.2020 06:26 Daniel Žingor134Zdroj: United with Israel