Praha Jeruzalém

V době, kdy Hamas bojoval s Covidem a konkurenčními teroristickými skupinami v Gaze, byly hranice mezi Gazou a Izraelem většinou klidné…

Od: World Israel News and AP, 17. října 2020

Palestinští teroristé z pásma Gazy v pátek odpálili raketu na jižní Izrael, oznámila izraelská armáda.

Nebyly hlášeny žádné oběti ani škody a k odpovědnosti za raketovou palbu se nikdo nepřihlásil.

Hranice mezi Gazou a Izraelem byla většinou klidná, protože v srpnu se na pobřežním území ovládaném Hamasem rozšířil koronavir. Hamas měl plné ruce práce mezi pandemií Covid a násilnými střety s konkurenčními teroristickými skupinami v pásmu Gazy, jako je například Palestinský islámský džihád.

Během září vystřelili teroristé z Gazy na Izrael 13 raket.

Tento útok byl zahájen v den slavnostního podpisu ve Washingtonu, kde dva arabské státy Perského zálivu navázaly plné diplomatické vztahy s Izraelem.

Když prezident Donald Trump uspořádal 16. září v Bílém domě ceremoniál podpisu mírové smlouvy, teroristé z Gazy vystřelili na Izrael dvě rakety a poslaly tak stovky tisíc Izraelců urychleně vyhledat protiletecký kryt. Obranný systém Iron Dome jednu z raket sestřelil, ale druhá explodovala na ulici v přístavním městě Ašdod a zranila čtyři Izraelce, jednoho středně těžce a tři lehce.

Letadla IDF reagovala nálety na cíle Hamasu v Gaze, ale tuto noc obyvatelé tuctu komunit, které hraničí s Gazou, byli ve 4:30 poplacem vyhnáni z postele a během následující hodiny odpálili teroristé 13 raket.

Jakmile radar detekuje rakety, pak se spustí řada alarmů a lidé žijící v malém městě Sderot a dalších přilehlých městech a zemědělských vesnicích mají jen 15 sekund na to, aby se dostali do úkrytu, než rakety explodují.

Osm raket odpálených z Gazy během útoku ze 16. na 17. září zachytil ​​Iron Dome a ostatní explodovaly v neobydlených oblastech, uvedla armáda.

Teroristická skupina Islámský džihád oznámila, že ranní útok byl proveden jako součást pravidla „bomba za bombu“ po odvetě letectva. Mluvčí Hamasu Hazem Qassem rovněž uvedl, že rakety byly odpovědí na „útok IDF“.

18.10.2020 07:14 Daniel Žingor183Zdroj: World Israel News

Klíčová slova