Praha Jeruzalém

Navzdory jaderné dohodě z roku 2015 Írán nadále klamal svět v honbě za jadernou bombou a jsou jí „každý den bliž,“ říká člen íránské odbojové skupiny.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 18. října 2020

Exilová íránská odbojová skupina v pátek zveřejnila podrobnosti o dříve neznámém íránském jaderném vývojovém středisku poblíž Teheránu.

Výzkumní pracovníci skupiny již roky sledují íránský nelegální jaderný program a lokalizovali nové přísně tajné místo v oblasti zvané Sorkheh-Hessar. V tomto regionu pracuje íránská Organizace obranných inovací a výzkumu (SPND), íránská vládní agentura, která byla opakovaně zasažena americkými sankcemi za nelegální jaderné aktivity.

Podle Národní rady odporu Íránu (NCRI) nové místo poskytuje více důkazů o tom, že Islámská republika nedodržuje Společný komplexní akční plán z roku 2015 JCPOA – mezinárodní dohodu v čele s Obamovou administrativou, která měla zastavit íránské usilování o získání jaderné zbraně.

Zástupce ředitele NCRI Alireza Jafazadeh uvedl, že celá oblast je uzavřena jako přísně tajné vojenské místo severně od komplexu Khojir, který vyrábí íránské balistické střely, a nový jaderný areál je chráněn Íránskými islámskými revolučními sbory (IRGC).

„Naše dnešní odhalení opět dokazuje skutečnost, že JCPOA nezabránila snahám mullahů získat jadernou zbraň a že se režim dokonce vzdal svých závazků stanovených v JCPOA. K těmto aktivitám docházelo už před podpisem JCPOA v roce 2015 a ještě před tím, než USA opustily íránskou jadernou dohodu,“ uvedla Soona Samsami, vedoucí amerického úřadu NCIR.

Jafazadeh uvedl, že i přes dohodu JCPOA z roku 2015 s OSN, Írán nadále klamal svět v honbě za jadernou bombou a jsou jí „každý den bliž“.

„Od roku 2015 nebyly zrušeny žádné části tohoto programu. Program běžel před JCPOA, během JCPOA a po JCPOA.“

Jafarzadeh uvedl, že satelitní fotografie, podrobnosti o nově odhaleném jaderném areálu a jména íránských vládních představitelů, kteří dohlížejí na stavbu jaderných zbraní na tomto místě, jsou předávány Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (IAEA), která dohlíží na jadernou výrobu svých členů.

Navzdory svým povinnostem umožnit mezinárodní inspekce Írán opakovaně IAEA bránil v její činnosti a v roce 2019 zabránil jednomu inspektorovi ve vstupu do zařízení. Íránci si opakovaně vynucovali zpoždění inspekcí ve dvou podezřelých zařízeních, během této doby údajně vyčistili předchozí stopy jaderného materiálu.

Navzdory tomu, že je  Írán jedním z největších světových producentů ropy a zemního plynu, tvrdí, že investuje desítky miliard dolarů do jaderné elektřiny. Teherán má dlouhou historii lhaní IAEA a odmítání spolupráce s ní.

IAEA již roky podává zprávy o tom, že Írán odmítl ve svých jaderných zařízeních spolupracovat a povolit inspekce a to až do té míry, že tato dohledová agentura OSN uvedla, že íránské akce „vážně narušují schopnost agentury provádět účinné ověřování“.

Minulý týden ředitel IAEA Rafael Grossi řekl, že Íránci „pokračují v obohacování uranu, a to v mnohem vyšší míře, než k čemu se zavázali. A tato míra každým měsícem roste.“

20.10.2020 06:29 Daniel Žingor161Zdroj: United with Israel

Klíčová slova