Praha Jeruzalém

Abbás znovu vyzývá k mezinárodní mírové konferenci, která by „ukončila izraelskou okupaci“.

Autor: Elad Benari, 29.10.2020 5:19

Předseda Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás ve středu vyzval generálního tajemníka Organizace spojených národů Antonia Guterrese k urychleným konzultacím o svolání mezinárodní mírové konference, uvádí tisková agentura Xinhua.

Abbas poslal Guterresovi dopis, ve kterém ho požádal o koordinaci s Kvartetem na Středním východě a Radou bezpečnosti OSN při pořádání této konference.

Dopis vyzval většinu supervelmocí rady, „aby se začátkem příštího roku začaly připravovat na mezinárodní konferenci o míru na Středním východě“.

Abbas uvedl, že konference pomůže připravit půdu pro zapojení do vážně míněného mírového procesu založeného na mezinárodním právu, rezolucích OSN a příslušných referencích.

Předseda PA uvedl, že konference „musí vést k ukončení (izraelské) okupace a pomoci palestinskému lidu dosáhnout jeho svobody a nezávislosti.“

Začátkem tohoto týdne „ministr zahraničí“ PA Rijád al-Malikí vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby „zachránila“ zastavený mírový proces na Středním východě uspořádáním mezinárodní konference.

Abbás opakovaně prosazuje uspořádání mezinárodní konference o míru na Blízkém východě – jejím cílem je obejít úsilí USA o obnovení přímých rozhovorů.

Minulý měsíc vysoký představitel PA řekl, že PA zahájila diplomatické kroky k uskutečnění mezinárodní mírové konference počátkem roku 2021.

29.10.2020 06:14 Daniel Žingor128Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova