Praha Jeruzalém

Twitter smazal tweet Mahathira Mohamada, který ospravedlňoval islámské extremistické násilí v důsledku dvou nedávných strašlivých teroristických útoků ve Francii v reakci na karikatury Mohameda.

Od: World Israel News and AP, 29. října 2020

Poté, co ve čtvrtek při útoku na kostel v jihofrancouzském městě Nice zabil muslim nožem tři lidi, smazal Twitter tweet bývalého malajského vůdce Mahathira Mohamada za glorifikaci násilí.

Tento útok byl druhým smrtelným incidentem islámského terorismu ve Francii za méně než dva týdny a následoval po stětí středoškolského učitele Samuela Patyho, který ve třídě při hodině o svobodě projevu prezentoval karikatury Mohameda.

Francouzský ministr pro digitalizaci také požadoval, aby společnost Twitter také zakázala celý profil Mahathira Mohamada.

Cedric O řekl, že řekl generálnímu řediteli Twitteru ve Francii, že Mahathirův účet „musí být okamžitě pozastaven,“ tweetoval O ve čtvrtek. „Pokud ne, pak by byl @twitter spolupachatelem formální výzvy k vraždě.“

95letý Mahathir, bývalý malajský předseda vlády, uvedl, že v důsledku útoků, které francouzské úřady přisuzují muslimským extremistům, je smrt Francouzů oprávněná.

„Muslimové mají právo být rozzlobení a pozabíjet miliony lidí kvůli masakrům z minulosti,“ napsal ve čtvrtek v sérii tweetů, které začaly jeho myšlenkami na stětí Patyho.

Twitter nejprve na tweet umístil štítek s tím, že glorifikuje násilí, ale nesmazal ho, protože „to může být v zájmu veřejnosti“.

Tweet byl později odstraněn a nahrazen značkou, že porušil pravidla. Společnost uvedla, že podnikla kroky pro porušení své politiky o oslavování násilí, která neumožňuje vyhrožování jednotlivcům ani skupině lidí.

Mahathir byl dvakrát předsedou vlády a jeho druhý běh trval od roku 2018 až do ukončení v únoru 2020. Je nestydatým antisemitou, který propaguje nenávist vůči Židům kdykoli, kdy na Západě promluví.

Americký prezident Donald Trump se mezitím na Twitteru vyjádřil svou podporu Francii.

Trump tweetoval: „Naše srdce patří lidem ve Francii. Amerika stojí v tomto boji s naším nejstarším spojencem. Tyto radikální islámské teroristické útoky musí okamžitě skončit. Žádná země, Francie ani žádná jiná to tak nemůže nechat!“

V důsledku zásahu Francie proti islámskému extremismu po strašlivé vraždě Patyho protestovali muslimové po celém světě.

30.10.2020 06:04 Daniel Žingor161Zdroj: World Israel News

Klíčová slova