Praha Jeruzalém

Hlídací agentura OSN říká, že Írán pokračuje ve zvyšování svých zásob nízko obohaceného uranu daleko za limity stanovené v jaderné dohodě z roku 2015.

Autor: Elad Benari, 12. 11. 2020 6:07

Írán nadále zvyšuje své zásoby nízko obohaceného uranu daleko nad limity stanovenými v jaderné dohodě se světovými mocnostmi z roku 2015 a obohacuje jej na vyšší úroveň, než je povoleno, uvedla ve středu agentura OSN pro atomovou energii.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii uvedla v důvěrném dokumentu distribuovaném členským zemím, který dostala k dispozici agentura Associated Press, že 2. listopadu měl Írán zásoby 2 442,9 kilogramu nízko obohaceného uranu, což je nárůst z 2 105,4 kilogramů hlášených 25. srpna.

Jaderná dohoda podepsaná v roce 2015 se Spojenými státy, Německem, Francií, Británií, Čínou a Ruskem, známá jako Společný komplexní akční plán (JCPOA), umožňuje Íránu udržovat si pouze zásoby 202,8 kilogramů.

IAEA rovněž uvedla, že Írán také pokračuje v obohacování uranu na úroveň až 4,5%, což je více než 3,67% povolených v rámci dohody.

IAEA ve své předchozí zprávě o Íránu uvedla, že zásoba obohaceného uranu v Islámské republice nyní dosahuje více než desetinásobku limitu stanoveného v jaderné dohodě se světovými mocnostmi z roku 2015.

V reakci na odstoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody z roku 2015 v květnu 2018, Írán následně omezil své plnění této dohody.

Íránská vláda zároveň nadále umožňuje inspektorům IAEA přístup do svých jaderných zařízení, což je hlavní důvod, proč země, které se nadále JCPOA drží, tvrdí, že stojí za jejím zachování.

Šéf IAEA Rafael Grossi minulý měsíc rakouskému listu Die Presse řekl, že, podle oficiální definice agentury OSN, Írán v této fázi nemá dostatek obohaceného uranu na výrobu jaderné bomby.

Ve čtvrtletní zprávě, která byla ve středu distribuována jejím členům, IAEA uvedla, že má stále otázky nad loňským objevem částic uranu umělého původu na místě mimo Teherán, které Írán neoznámil.

Agentura na Teherán naléhá, aby získala informace o druhu činností prováděných na nehlášeném místě, kde byly ony částice uranu nalezeny.

I když IAEA dotyčné místo neidentifikovala, předpokládá se, že jde o zařízení v Turquzabadu, které bylo premiérem Benjaminem Netanjahuem, během jeho projevu před Valným shromážděním OSN v roce 2018, označeno jako „tajný atomový sklad“.

I když IAEA tvrdí, že má pravomoc provádět kdekoli v Íránu veškeré rychlé kontroly, které považuje za nutné, Teherán jí k těmto dvěma místům na sedm měsíců odepřel přístup. Následně byla před nedávnem uzavřena dohoda o přístupu k těmto místům.

Ve zprávě IAEA uvedla, že ze „složení těchto izotopově pozměněných částic“ bylo zjištěno, že „jsou podobné částicím nalezeným v Íránu už v minulosti, pocházejících z importovaných odstředivek“. Uvádí se v něm, že reakce Íránu na otázky z minulého měsíce je „neuspokojivá“.

„Po vyhodnocení těchto nových informací agentura informovala Írán, že nadále považuje reakci Íránu za technicky nedůvěryhodnou,“ napsala podle AP agentura IAEA. „Ze strany Íránu je zapotřebí úplné a rychlé vysvětlení…“

12.11.2020 05:58 Daniel Žingor91Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova