Praha Jeruzalém

Írán slibuje, že zničí jakýkoli izraelský pokus o poškození jeho pozice v Sýrii.

Autor: Elad Benari, 23. listopadu 2020 5:05

Írán v neděli slíbil, že zničí jakýkoli izraelský pokus o poškození jeho role v Sýrii, přičemž uvedl, že éra útoků Izraele ve stylu „udeř a zmiz“ skončila, uvádí agentura Reuters.

Mluvčí ministerstva zahraničí Saeed Khateebzadeh na virtuální týdenní tiskové konferenci řekl: „Sionistický režim (Izrael) si je dobře vědom, že je éra „udeř a zmiz“ u konce, a proto jsou velmi opatrní.“

 

„Přítomnost Íránu v Sýrii je poradní a přirozená a pokud bude někdo chtít tuto poradní přítomnost narušit, bude naše reakce zdrcující,“ dodal Khatibzadeh.

Tato vyjádření přišla pár dnů poté, co stíhačky IDF zaútočily na íránské vojenské cíle v Sýrii patřící jednotkám Quds a syrské armádě.

Útok z minulého úterka přišel v reakci na umístění výbušnin poblíž hraničního plotu se Sýrií na izraelském území, což provedla syrská jednotka působící pod íránským vedením.

Syrská organizace na obranu lidských práv se sídlem v Londýně později uvedla, že při izraelských leteckých úderech bylo hlášeno celkem 10 mrtvých, včetně pěti Íránců a dvou proiránských bojovníků.

„Toto mučednictví íránských sil v Sýrii nepotvrzuji,“ uvedl v neděli podle agentury Reuters Khatibzadeh.

Zatímco íránští vůdci popírají, že by Islámská republika měla v Sýrii svou vojenskou přítomnost, Írán je klíčovým zastáncem Assadova režimu – od počátku syrské občanské války v roce 2011 mu totiž poskytuje jak finanční pomoc, tak i vojenské poradce.

23.11.2020 06:51 Daniel Žingor194Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova