Praha Jeruzalém

Nově zvolený prezident pro New York Times uvedl: Pokud získá jadernou bombu Írán, budou ostatní země v regionu pod tlakem, aby ji získaly také.

Autor: Elad Benari, 3. prosince 2020 0:08

Nově zvolený americký prezident Joe Biden zopakoval svůj úmysl vrátit se k jaderné dohodě s Íránem z roku 2015 – za předpokladu, že se Iislámská republika vrátí k jejímu dodržování.

V rozhovoru pro New York Times byl Biden dotázán, zda si stojí za svým názorem na íránskou jadernou dohodu, jak je uvedeno v eseji zveřejněné na webových stránkách CNN v září, a odpověděl: „Bude to těžké, ale ano.“

„Podívejte, hodně se mluví o přesných raketách a celé řadě dalších věcí, které destabilizují region,“ řekl Biden a dodal, že „nejlepším způsobem, jak dosáhnout v regionu určité stability, je vypořádat se s jaderným programem.“

Varoval, že pokud Írán získá jadernou bombu, vyvine to obrovský tlak na Saúdy, Turecko, Egypt a další, aby také získali jaderné zbraně. A poslední věcí, kterou v této části světa potřebujeme, je budování jaderného potenciálu.“

„Po konzultaci s našimi spojenci a partnery se zapojíme do jednání a navazujících dohod o zpřísnění a prodloužení íránských jaderných restrikcí a řešení raketového programu,“ uvedl Biden, který dodal, že USA mají vždy možnost v případě potřeby sankce zrušit.

V reakci na odstoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody z roku 2015, v květnu 2018, Írán postupně snižuje plnění svých závazků s dohodou.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif nedávno řekl, že, pokud Biden zruší sankce uvalené na Islámskou republiku, tak Írán dohodu plně obnoví.

04.12.2020 06:43 Daniel Žingor335Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova