Praha Jeruzalém

Poté, co se Maroko stalo nejnovější arabskou zemí, která obešla Palestince a uzavřela s židovským státem mír, ještě Palestinská samospráva oficiálně nezareagovala.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 11. prosince 2020

V pátek po oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že se Maroko stalo poslední arabskou zemí, která naváže diplomatické vztahy s Izraelem, palestinští představitelé a média v zásadě mlčeli.

Ve své každodenní revizi zpráv palestinských novin oficiální tisková agentura Palestinské samosprávy WAFA neuvádí ani jeden článek zabývající se marocko-izraelskými mírovými vztahy.

Izraelský zpravodajský web PANET našel pouze jednoho palestinského představitele, Bassama al-Salihiho, člena výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny, který tento krok odsoudil.

„Jakýkoli arabský odklon od Arabské mírové iniciativy je nepřijatelný a zvyšuje aroganci Izraele a jeho popírání práv palestinského lidu, protože bylo stanoveno, že k normalizaci dojde až po ukončení izraelské okupace palestinských a arabských zemí,“ řekl Salihi.

Informační vakuum rychle zaplnily palestinské teroristické organizace v Gaze a vydaly vlastní odsouzení mírové dohody.

„Oznámení normalizace vztahů mezi okupací a Marokem je politický hřích,“ uvedl mluvčí Hamasu Hazem Qassem. „Okupace využívá všechny případy normalizace ke zvýšení divokosti své agresivní politiky vůči našim palestinským lidem a expanze jejího osidlování naší země.“

Teroristická skupina Islámský džihád vydala prohlášení označující tento krok za „zradu základů islámu a arabismu a zanedbávání Jeruzaléma a Palestiny,“ uvedl palestinský zpravodajský web PL24 Online.

Teroristická skupina Lidové fronty uvedla: „Deklarace marockého režimu o normalizaci vztahů s nepřítelem je černým dnem.“

PANET uvedly, že izraelský ministr vlády Rafi Peretz, jehož rodina se přestěhovala do Izraele z Maroka, označil normalizační dohodu za „historickou a potěšující“ událost.

„Moji rodiče, kteří se přistěhovali z Maroka a nechali za sebou celý život, vždy mluvili o míru a dobrých vztazích se svými arabskými sousedy v Maroku,“ řekl Peretz. „Je čas, abychom to udělali také.“

Poté, co prezident Trump ve čtvrtek tweetoval tuto zprávu, předseda vlády Benjamin Netanjahu poděkoval Trumpovi a marockému králi Mohammedovi VI „za přijetí tohoto historického rozhodnutí nastolit mezi námi historický mír.“

Bude to velmi vřelý mír. Světlo míru na Středním východě nikdy nesvítilo jasněji než dnes,“ řekl Netanjahu.

14.12.2020 04:56 Daniel Žingor217Zdroj: World Israel News

Klíčová slova