Praha Jeruzalém

Představitelé Spojených arabských emirátů deníku Le Monde sdělili, že se mohou snažit zbavit agentury OSN, která udržuje existenci palestinských uprchlíků.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 27. prosince 2020

Pařížské noviny Le Monde o víkendu informovaly, že Spojené arabské emiráty možná s Izraelem spolupracují v přípravě na ukončení činnosti agentury OSN odpovědné za udržování palestinských uprchlíků v regionu (UNRWA).

„Podle informací Le Monde emirátští představitelé zvažují akční plán, jehož cílem je postupné odstranění UNRWA, a to, aniž by tento vývoj podmínili vyřešením problému s uprchlíky,“ tweetoval dopisovatel Le Monde pro Střední východ se sídlem v Bejrútu Benjamin Barthe.

 

„V tomto by se Abu Dhabi připojilo k dlouhodobému požadavku Izraele, který trvá na tom, že tato agentura brání míru tím, že vychovává uprchlíky ve snu o návratu na území, ze kterých byli v roce 1948 vyhnáni jejich rodiče,“ uvedl Barthe .

Organizace UNRWA, která byla vytvořena v padesátých letech minulého století, je vnímána tak, že udržuje naživu problémy Palestinců. Izrael po celá desetiletí odsuzuje politiku UNRWA, která hrubě navyšuje počet palestinských uprchlíků, o kterých agentura tvrdí, že jim slouží a loni jeden z vysokých představitelů UNRWA sám uvedl, že by OSN neměla financovat 90% aktivit UNRWA.

Bývalý hlavní poradce UNRWA James Lindsay vyzval národy, které UNRWA financují, aby buď prosadily „racionální změny“ definice uprchlíka, nebo, aby usilovaly o rozpuštění této organizace v průběhu pěti příštích let.

Barthe spekuloval, že emirátská diplomacie sloužící zájmům „Izraele“ může také změnit postoj SAE k UNRWA.

V letech 2018 až 2019 poskytly Spojené arabské emiráty spolu s Katarem a Saúdskou Arábií organizaci UNRWA na kompenzaci snížení financování ze strany Trumpovy administrativy mnoho finančních prostředků. Le Monde však uvedly, že v letošním roce Spojené arabské emiráty neudělaly pro tuto organizaci, která tvrdí, že je na prahu bankrotu, téměř nic.

Zdroje Le Monde uvedly, že emirátští představitelé studují akční plán zaměřený na postupnou likvidaci UNRWA, aniž by byl její zánik podmíněn řešením palestinského uprchlického problému.

V tomto by tedy Abu Dhabi akceptovala postoj Izraele, že UNRWA brání míru sponzorováním populace, jejímž cílem je zaplavit území ovládaná nyní Izraelem.

Emirátští představitelé odmítli palestinská obvinění ze zrady tím, že uznali Izrael dřív, než získali Palestinci svůj vlastní stát, přičemž uvedli, že se jejich postoj k palestinské otázce nijak nezměnil.

Vysocí vládní představitelé Spojených arabských emirátů poukázali na to, že přiměli Izrael ustoupit od vyhlášení suverenity nad bloky osad výměnou za navázání diplomatických vztahů.

Emirátci stále tvrdí, že podporují vznik palestinského státu a politický analytik Abdullah Abdel Khaleq poznamenal, že Spojené arabské emiráty začátkem tohoto měsíce podpořily sedm protiizraelských propalestinských rezolucí Valného shromáždění OSN.

„To se Izraelcům nelíbilo a řekli nám to. Ale teď na ně máme vliv. A pokud se zapojí do akcí, které se nám nebudou líbit – nikdo nemůže tot sblížení zmrazit nebo dokonce zvrátit,“ řekl Abdel Khaleq.

Dubajský saúdský novinář Abdul Rahman Al-Rashed pro Le Monde řekl: „Palestinci mají právo si založit stát, ale tato kauza už není prioritou. Normalizační dohody měly být podepsány už před dvaceti lety. Státy Perského zálivu mají s Izraelem společného víc než s mnoha arabskými zeměmi.“

28.12.2020 07:00 Daniel Žingor169Zdroj: World Israel News

Klíčová slova