Praha Jeruzalém

Rozhlasový program BBC podpořil falešnou palestinskou propagandu popírající, že byl Ježíš Židem narozeným v Judeji.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 28. prosince 2020

BBC je znovu u toho a tlačí palestinskou propagandu, že byl Ježíš jedním z nich – nikoli tedy Židem z území historicky známém jako Judea.

Rozhlasový program BBC World Service „Srdce a duše“, vysílaný původně 18. prosince a dostupný k online poslechu, moderoval britský profesor teologie Robert Beckford.

Beckford dělal rozhovor s několika lidmi, včetně jednoho, který správně uvedl, že byl Ježíš Židem z Judeje, ale svou show zakončil tím, že se vrátil zpátky k palestinské verzi.

„Na Ježíšově barvě pleti záleží a to doslova i symbolicky,“ řekl Beckford na konci svého vysílání. „Palestinský Žid v prvním století byl barevný. A pokud se křesťanský Bůh staral o utlačované na této zemi, pak musí být Bůh černý.“

Britská divize americké skupiny pro sledování médií, Výboru pro přesnost ve zprávách a analýzách na Středním východě (CAMERA), poznamenala, že „Beckford není v žádném případě první, kdo prosazuje představu o Ježíši jako o Palestinci a to buď z důvodu svých politických cílů nebo z nedostatku znalostí.“

„I když lze samozřejmě souhlasit nebo nesouhlasit s Beckfordovou politikou a předkládanými myšlenkami, avšak opakované odkazy tohoto programu na Ježíše jako na „palestinského Žida prvního století“ jsou pro diváky zjevně nepřesné a zavádějící,“ uvedla CAMERA ve své reakci.

Palestinci se už opakovaně pokoušeli o únos Krista pro své propagandistické účely – označili ho totiž za „prvního islámského mučedníka“, přestože islám v té době ještě neexistoval a v regionu se objevil až o více než 500 let později.

Beckford byl také kritizován na sociálních médiích a uživatel jménem Tom Clement k tomuto tweetoval: „Pokud Robert Beckford není členem černých hebrejských nebo islámských kultů, pak dobře ví, že Ježíš nebyl geograficky černý, a že žádné území zvané „Palestina“ (v té době) neexistovalo. Přestaňte pro své vlastní cíle přepisovat historii.“

Začátkem letošního roku izraelské ministerstvo zahraničí zkritizovalo komika, který ze svého satirického účtu tweetoval, že byl Ježíš „Palestincem z římské éry“.

Tento komik očividně nezaznamenal absurditu svého tvrzení, kdy měla mít skupina Arabů, která sama sebe nazvala v průběhu 20. století „Palestinci“, vazbu na Žida žijícího v biblických dobách v zemi Izrael.

Mezi historiky a badateli panuje obecná shoda, že Ježíš byl Žid, narodil se v Betlémě, vyrostl v Nazaretu a žil v Římě okupované Judeji.

30.12.2020 05:43 Daniel Žingor337Zdroj: United with Israel