Praha Jeruzalém

Poté, co nebyli palestinští vůdci schopni zajistit svým vlastním lidem včasné očkování, znovu obviňují Izrael.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 14. ledna 2021

Palestinská samospráva, všeobecně známá pro své vnitropolitické bojůvky, intriky a nekompetentnost, obvinila poté, co se jí nepodařilo získat vakcíny proti koronaviru, Izrael. A to navzdory tomu, že loni prohlásila, že podepsala dohody o několika milionech dávek z Ruska, které měly dorazit před koncem roku 2020.

Vzhledem k rostoucímu tlaku na palestinské vedení, a protože Izrael již několik týdnů vede svou úspěšnou celonárodní očkovací kampaň, pokouší se Palestinská samospráva, starými známými metodami, odvrátit pozornost od své nekompetentnosti – tvrdí, že je to chyba Izraele.

Začátkem tohoto týdne vydalo palestinské ministerstvo zahraničí prohlášení, ve kterém uvedlo, že Izrael „ignoruje své okupační povinnosti a rasově diskriminuje palestinský lid, upírá jim právo na zdravotní péči“ a jde tak daleko, že se při pokusu přeměnit své vlastní selhání při získávání vakcín na izraelský válečný zločin, dovolává Ženevské úmluvy.

Izraelská nevládní organizace Palestinian Media Watch (PMW) se specializuje na odhalování toho, jak PA viní Izrael ze svých vlastních selhání, „a jednání PA, ve své neschopnosti dostatečně rychle získat vakcínu proti Covid-19, se v tom to ohledu nijak neliší,“ řekl ředitel pro právní záležitosti PMW Maurice Hirsch.

V loňském roce, poté, co Izrael podepsal mírové dohody s řadou arabských zemí, přerušili palestinští vůdci vztahy s Izraelem s tím, že od židovského státu nic nechtějí. Palestinci také po celá desetiletí trvají na tom, že sami mohou zvládnout vlastní zdravotní péči.

„PA již dva měsíce ujišťuje svoji populaci, že její ministerstvo zdravotnictví má celou věc pod kontrolou, vakcíny objednalo a že jejich dodávka bude bezprostřední a bez pomoci Izraele,“ uvedl Hirsch. „Nepokračuje to však tak, jak by si přáli, a proto PA zvolila tu nejzákladnější výmluvu pro všechna svá selhání – obvinila Izrael.“

„Tento náhlý útok ignoruje skutečnost, že PA nechtěla od Izraele žádnou pomoc, nepožádala o pomoc Izraele a je v rozporu s jejími opakovanými tvrzeními, že se jí vakcíny už podařilo zajistit,“ dodal Hirsch.

V listopadu se palestinský ministr zdravotnictví Mai Alkaila setkal se Světovou zdravotnickou organizací, UNICEF, UNRWA a palestinskými zdravotními a finančními představiteli a oznámil, že PA „předloží WHO a Globální alianci pro vakcíny a Imunizace (GAVI) všechny nezbytné dokumenty k zajištění toho, aby bylo Palestině zajištěno adekvátní množství vakcín proti koronaviru.“

Poté 12. prosince následovalo oznámení, že PA podepsala dohodu s Ruskem o čtyřech milionech dávek ruské vakcíny proti koronaviru a minulý týden, 9. ledna, PA oznámila, že dostává další 2 miliony dávek od britské společnosti AstraZeneca.

„Nyní, po dvou měsících, ministerstvo zahraničních věcí PA obrátilo a zahájilo protiizraelskou démonizační kampaň, obviňující Izrael z rasismu a toho, čemu říkají „apartheid zdraví“, protože Palestinci nejsou očkováni Izraelem,“ řekl Hirsch.

 

„Politika PA obvinit ze všech svých vlastních selhání Izrael se opakuje již tak notoricky, že si z toho utahují už sami Palestinci,“ dodal. „Před lety se satirický program PA TV vysmíval PA za to, že obviňuje ze všech svých neúspěchů Izrael – dokonce i manželé viní „okupaci“ z toho, že jsou nevěrní svým manželkám.“

17.01.2021 07:22 Daniel Žingor165Zdroj: United with Israel