Praha Jeruzalém

Prezident Biden odmítl íránské požadavky, aby USA zrušily sankční režim a to do doby, než se Teherán vrátí k dodržování jaderné dohody.

Autor: David Rosenberg, 7. února 2021 17:56

USA nezruší své sankce vůči Teheránu, dokud Írán nezmrazí obohacování uranu, řekl v neděli prezident Joe Biden.

V rozhovoru pro CBS News, vysílaném v neděli pozdě v noci, Biden uvedl, že USA zruší sankce uvalené na Írán Trumpovou administrativou, až když Írán splní požadavky USA, aby zastavil své snahy o obohacování uranu.

Na otázku, zda USA nejdříve zruší sankce, aby se Írán vrátil k jednacímu stolu, Biden odpověděl: „Ne.“

 

Na otázku, zda bude Írán muset nejprve pozastavit obohacování uranu, než USA zruší sankce, Biden přikývl.

V neděli dopoledne požadoval íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí, aby USA zrušily všechny sankce, a ukončení sankčního režimu označil za podmínku pro návrat Íránu k dodržování jaderné dohody z roku 2015.

„Írán splnil všechny své závazky podle jaderné dohody z roku 2015, nikoli však Spojené státy a tři evropské země … Pokud chtějí, aby se Írán vrátil ke svým závazkům, musí Spojené státy nejprve zrušit všechny sankce,“ napsal Chameneí na Twitteru.

 

„Po ověření, že byly všechny sankce zrušeny, se pak vrátíme k plnému dodržování dohody,“ napsal.

Bidenova vláda zvažuje prosazení samostatné dohody s Íránem týkající se jeho agresivního přístupu na Blízkém východě, informovaly dnes ráno Israel Hayom s odvoláním na dva zdroje blízké této vládě.

08.02.2021 05:57 Daniel Žingor112Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova