Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Devatenáct dní po nástupu prezidenta Joe Bidena do funkce prezidenta izraelský premiér Benjamin Netanjahu stále čeká na první telefonát z Bílého domu.

Autor: Zalman Ahnsaf, 8. února 2021 v 18:44

Netanjahu v pondělí uvedl, že očekává, že Biden brzy zvedne telefon, aby mu zavolal.

Prezident telefonuje světovým vůdcům „jak to sám považuje za vhodné,“ řekl předseda vlády a podle The Israel of Times s ním pravděpodobně promluví, až začne oslovovat vůdce Středního východu.

Někteří to připisují zaujetí jinými záležitostmi, doma i v zahraničí. Doma obsadila v prezidentské agendě přední místo koronavirová krize. V oblasti zahraničních vztahů se uskutečnily hovory se zahraničními vůdci do Mexika, Kanady, Británie, Francie, Německa a Ruska, což odráží obavy z přistěhovalectví a obchodu a spojenectví v NATO.

Nicméně to nevyhnutelně podnítilo spekulace o úmyslném urážení a obavy, že by to mohlo v příštích čtyřech letech vyvolat v americko-izraelské alianci chlad.

„Vykládám to jako jasný projev nelibosti,“ řekl Dani Dayan, bývalý izraelský generální konzul v New Yorku, který nyní kandiduje se stranou New Hope do Knessetu.

„Doufám, že jde o symbolickou věc ukázat jejich nelibost, která nebude mít vážné politické důsledky při rozhodování,“ uvedl Dayan pro The Jerusalem Post. Myslí si, že je to pravděpodobně přenos z napjatých dnů Obamovy vlády, kdy byl Biden viceprezidentem.

Danielle Pletka, vedoucí pracovnice ve studiích zahraniční a obranné politiky na American Enterprise Institute, konzervativním washingtonském think tanku uvedla: „Není jasné, proč by si prezident Biden přál signalizovat všem nepřátelům Izraele, že USA nestojí za svým nejdůležitějším spojencem na Středním východě.“

To, že telefonát doposud neproběhl pak charakterizovala jako „bizarní, nevhodné, nezralé“.

Arabští spojenci Washingtonu ovšem také trpí jeho nepozorností.

Egyptský deník Al-Akhbar citoval egyptský zdroj, který vyjádřil nespokojenost nad tím, že Bidenovi trvá tak dlouho kontaktovat vůdce Středního východu, přičemž poznamenal, že Biden dává přednost Íránu.

„Washington má problém s arabskými režimy pod jeho záštitou – tedy s Egyptem, Spojenými arabskými emiráty a se Saúdskou Arábií…,“ řekl Moshe Albo, moderní historik Středního východu na Ben Gurion University v Negevu. „Na jedné straně jsou jeho klíčovými spojenci, zatímco na druhé straně jsou jejich kroky v rozporu s agendou (Bidenovy) administrativy v oblasti lidských a občanských práv.“

Biden se pomalu snaží formulovat svůj vyvážený přístup, řekl Albo, ale tyto země jsou z toho nešťastné. „Chtějí bezvýhradnou podporu, především proti íránské hrozbě. Chápou to tak, že v této souvislosti je tu s novou administrativou problém.“

09.02.2021 06:05 Daniel Žingor195Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova