Praha Jeruzalém

Saeid Mollae přijel do Izraele, aby se v Tel Avivu zúčastnil grandslamových utkání. Utekl z Íránu poté, co mu bylo zakázáno zápasit s izraelskými sportovci.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 15. února 2021

Bývalá hvězda íránského juda Saeid Mollae dorazil do Izraele a na letišti Ben Guriona ho srdečně přivítala izraelská asociace juda hostící tohoto sportovce, který přeběhl z Íránu poté, co byl donucen opustit turnaj, aby nemohl zápasit s izraelskými judisty.

Mollae byl úřadujícím mistrem světa v kategorii do 81 kg, ale íránské úřady ho donutily odstoupit, aby se na mistrovství světa nestřetl s izraelským šampiónem Sagi Mukim. V reakci na to Mollae z Íránu uprchl a žije a trénuje v Evropě a nedávno se rozhodl soutěžit za Mongolsko.

Po tomto incidentu Mezinárodní federace juda v roce 2019 pozastavila Íránu učast v mezinárodních soutěžích „dokud Íránská federace juda neposkytne silné záruky a neprokáže, že bude respektovat stanovy IJF a nebude akceptovat, že zápasy jejich sportovců s těmi izraelskými.“

Výsledkem je, že se íránský tým juda s největší pravděpodobností nezúčastní olympijských her v Tokiu.

Po tomto incidentu se Mollae a Muki stali dobrými přáteli a Mollae řekl: „Nezáleží na tom, kdo vyhraje, důležité je přátelství.“

Mollae přistál v Izraeli v neděli večer před svou čtvrteční účastí ve velkoklubu v Tel Avivu. Na letišti ho přivítal s vřelým objetím prezident IJA Moshe Ponte.

„Když jsem Saeida Mollae a jeho trenéra Muhammada uviděl, byl jsem tak nadšený, jak už jsem nebyl,“ řekl Ponte Channel 12 news. „Je to úplně jiné nadšení, toto je historický okamžik pro tohoto úžasného, ​​odvážného a milého muže, kterého každý miluje – v Izraeli ho také velmi milujeme – a je skutečným hrdinou a skutečným zápasníkem.“

„Zná ho celý svět, zapsali jsme se do historie spojením našich srdcí a tím, že jsme Saieda přivezli z Íránu do Izraele a já bych si přál, aby byl mezi oběma národy mír,“ řekl Ponte.

„Jsem opravdu rád, že jsem tu v této soutěži,“ řekl Mollae anglicky. „Děkuji Vám za všechno a za Vaše přivítání, vše nejlepší všem Izraelcům – dávejte na sebe pozor.“

Moullae byl poté převezen do hotelu k izolaci a testování na koronavirus, aby mohl před turnajem začít trénovat. Kromě Mollaeho a jeho trenéra bylo v tomto letu dalších 150 lidí, většinou židovských sportovců a trenérů z celého světa, kteří také dorazili na Grand Slam.

22.02.2021 05:31 Daniel Žingor312Zdroj: United with Israel

Klíčová slova